Enklare att bli elbilist – nya ladda hemma-stödet spikat

Ett bidrag på upp till 10.000 kronor för att installera laddplats hemma ska få fler svenska bilköpare att byta till en elbil eller laddhybrid.
Annons

Det ska bli lättare att äga elbil. Det är målet med det nya ladda hemma-stödet som regeringen nu har beslutat om.

Miljöpartiet föreslog ett ladda hemma-stöd i maj och några månader senare fanns förslaget med i regeringens budgetproposition. Nu blir det alltså verklighet.

Enklare att bli elbilist – nya ladda hemma-stödet spikat
Klimatminister Isabella Lövin (MP). Foto: Fredrik Hjerling

Ladda hemma-stödet ska täcka halva kostnaden för att installera laddplats för elbil hemma och kan som högst bli 10.000 kronor per fastighet. Stödet gäller för laddstolpar som installerats från den 1 januari men införs formellt först den 1 februari.

”Vi måste gynna omställningen till en fossilfri transportsektor och då är det viktigt att man ska ha möjlighet att gå över till de helt utsläppsfria sätten att transportera sig. Elbilen är ju ett sånt medel för att faktiskt få ner utsläppen rejält”, säger klimatminister Isabella Lövin (MP) till Sveriges Radio.

Elbilar är ofta dyrare att köpa än motsvarande bensin- eller dieselbil, och om det också ska installeras en säker laddplats hemma blir kostnaden ännu högre. Elbilspriserna sjunker, men tillverkarna har en pedagogisk utmaning i att övertyga köparna om att elbilen faktiskt blir billigare att äga än en bensin- eller dieselbil trots att den är dyrare att köpa. Ladda hemma-stödet skulle därför kunna sänka tröskeln för att byta till elbil.

Annons
Annons
Rulla till toppen