Läsarbilder avslöjar: Här testas nya Mercedes G-Wagen i Sverige

Det närmar sig premiär för helt nya generationen Mercedes G-Wagen. Nu vintertestas den i Luleå och auto motor & sport-läsaren Johan Andersson bidrar med bilder.

Läsarbilder avslöjar: Här testas nya Mercedes G-Wagen i Sverige

Hur ska en av bilvärldens mest karaktäristiska ikoner ersättas? Den kluriga nöten har Mercedes suttit och funderat på i flera år. Men snart är det dags: klassiska Geländewagen får en ordentlig uppdatering.

Mercedes G-klass, eller G-Wagen, lanserades i civil form på 1970-talet men kommer först nu i en helt ny generation. Även om det kanske inte ser ut så får nya G-klass bara en enda del gemensam med sin föregångare, och det är en liten plastdetalj på C-stolpen.

Mercedes har kommit så långt i utvecklingen av G-klass att den alldeles snart är redo att visas upp officiellt. Vi har redan fått se de första bilderna på interiören (se nedan) och nu kommer bilder på hur bilen vintertestas i norra Sverige. Bilderna är tagna av auto motor & sport-läsaren Johan Andersson.

Nya G-Wagen blir betydligt bredare än föregångaren. Mycket har hänt med bildesign och bilsäkerhet de senaste 40 åren och det är inte så konstigt att G-Wagen lägger på sig på bredden. På så sätt kan ingenjörerna också få plats med ny fjädring som ger bättre stabilitet.

Grunddesignen ändras inte och terrängkapaciteten blir förhoppningsvis lika imponerande som i dagens modell. G-Wagen behåller den höga markfrigången, fyrhjulsdriftssystemet och de låsbara diffarna. Mercedes använder dock mer aluminium och höghållfast stål för att spara vikt – nykomlingen kan bli uppemot 200 kilo lättare.

En ny grundarkitektur betyder också att G-Wagen äntligen får ta del av den senaste tekniken, som nästa generation infotainmentsystem, adaptiv farthållare och autobroms. Eftersom modellen får nya motorer – kanske den raka sexan med intressant teknik – kapas också utsläppen. Och kanske kan vi till och med förvänta oss en laddhybrid?

Premiär för Mercedes G-klass blir någon gång under 2018 och intressant nog kan det bli ungefär samtidigt som en annan klassisk terrängikon kommer i ny upplaga: Land Rover Defender.

Tack till Johan Andersson för bilderna!

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag älskar G-Wagen!
275
32