Volvos WTCC-världsmästare Thed Björk vädjar: ”Jag började med gokart”

Volvos WTCC-världsmästare Thed Björk vädjar: ”Jag började med gokart”
Finns det någon världsmästare som inte börjat sin karriär med karting? Foto: Järfälla Motorklubb.

Ungdomar i Stockholmsregionen som är intresserade av motorsport har inte många alternativ. Och värre ser det ut att bli då Järfälla Motorklubb är på väg att bli uppsagda från sin gokartbana.

Många har protesterat mot nedläggningen och nu sällar sig även Volvos WTCC-världsmästare Thed Björk denna skara. I ett inslag vädjar Thed Björk till alla beslutsfattare och påminner om hur man skapar en karriär som kan leda hela vägen till ett VM-guld:

"Jag började min karriär med gokart. På Järfälla Motorstadium vann jag mitt första SM-guld 1997. Det här är ett utmärkt ställe för ungdomar att syssla med motorsport."    

Markägaren, Sollentuna häradsallmänning, vill använda området till annan verksamhet som kan ge större hyresintäkter. Järfälla kommun har planer på att göra om gokartbanan till ett grönområde, något som samtidigt skulle kunna ge utrymme för ett nytt företagsområde intill Stäket vid E18.

Någon alternativ plats har inte erbjudits Järfälla Motorklubb och dess motorsportintresserade ungdomar. Gokartbanan används till tävlingar och är den enda som är godkänd för detta i Stockholmsregionen. Över 3.000 personer har protesterat mot nedläggningen genom en namninsamling på nätet.

Det senaste budet från markägaren är tioårigt avtal med en hyra på 2,5 miljoner kronor per år. Kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad (S) var positiv till förslaget men hade också invändningar:

"Det är alldeles för länge," sa Claes Thunblad till StockholmDirekt. "Två år är lämpligt. Under den tiden bör diskussionerna som inletts på Stockholmsidrottens initiativ, med totalt nio kommuner som har medlemmar i motorklubben, fortsätta, så att vi får fram en regional lösning."

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Självklart måste det finnas en riktig gokartbana i Stockholmsregionen!
148
1