Polisen svarar på trafikfrågor: "Håll avståndet"

Polisens svarar på allmänhetens trafikfrågor. Hur visar man bakomvarande förare att denne ligger för nära? Och visste du ett en polis kan ge dig tillåtelse att bryta mot trafikreglerna via telefon?

Ta det lugnt i jultrafiken hälsar polisen.

Polisen varnar för mycket trafik, hala vägar och många stressade förare i jultrafiken. Deras viktigaste råd är att hålla hastigheten och se till att ha tillräckligt med avstånd till bilen framför. 

På polisens facebook-sida uppmanades allmänheten att ställa sina trafikfrågor inför jultrafiken. Här är ett några av frågorna och polisens svar (se alla frågor och svar längre ner i artikeln).

Fråga: Jag har råkat ut för bilar som har kvar högra hjulparet i höger körfält när de kör om. Om det nu skulle komma en kastvind som gör att bilen som blir omkörd åker in i passerande bil. Vem blir orsakande där?

Polisens svar: Så här står det i trafikförordningen "36 § Omkörning får ske endast om det körfält som skall användas vid omkörningen på en tillräckligt lång sträcka är fritt från mötande trafik eller annat hinder mot omkörning. En förare får inte köra om, om det inte finns möjlighet att efter omkörningen föra fordonet tillbaka till högra delen av körbanan utan fara för övriga trafikanter. Detta gäller dock inte när omkörningen skall ske i ett körfält där mötande trafik inte får förekomma."
Det är alltså den person som kör om som är skyldig att se till att det kan ske på ett säkert sätt.

Fråga: Jag tycker det är så obehagligt när någon ligger för nära, hur gör man? Jag petar lätt på bromsen så att lamporna tänds, det brukar hjälpa men den bakom kan ju få panik och tvärbromsa...

Polisens svar: Alla förare på våra vägar har skyldighet att följa lagarna i trafiken. Att hålla avståndet är oerhört viktigt, särskilt nu när det är kallt. Det kan vara stressande att ha någon som ligger alldeles för nära bakom sig, men det är viktigt att fokusera på sin körning och inte utsätta andra trafikanter för fara. Det du kan göra är att följa hastighetsbegränsningarna och avståndet till framförvarande bil.
 
Fråga: Om man har odubbade vinterdäck på bilen, vad måste släpet ha då? Går det bra med typ allroundäck?
 
Polisens svar: Har bilen dubbade däck måste släpet ha dubbade däck. Har bilen dubbfria vinterdäck, kan släpet ha dubbfria vinterdäck eller dubbdäck.
 
Fråga: Om jag kör i 70 km/h och bromsar för ett rådjur, bilen bakom mig ligger 3-5 meter bakom och stressar. Han kör in i min bakända. Vad kan tänkas bli för brottsrubricering eller klassas det som en olycka?
 
Polisens svar: Det beror lite på situationen och är svårt att ge ett exakt svar. Man får inte ligga för nära framförvarande bil. Avståndet till ett framförvarande fordon skall anpassas så att det inte finns risk för påkörning om det saktar in eller stannar.
 
Fråga: Vad är det för avstånd som ska hållas till bilen framför? Vet man kan få böter osv, tom mista kortet om man ligger för nära? Även både sett och varit med om att poliser åkt upp jättenära bakvagnen, varför? Om jag skulle vara tvungen att panikbromsa då, vem åker på det? 
 
Polisens svar: Det förstnämnda hittar du i Trafikförordningen (se tidigare fråga/svar). Om man inte anpassat avståndet till framförvarande bil kan det bli böter på 2.000 kronor. Avståndet till ett framförvarande fordon skall anpassas så att det inte finns risk för påkörning om det saktar in eller stannar. Du kan få böter för att köra för långsamt om det blir ett hinder för andra trafikanter. Det ska då ganska mycket till. Följer man till exempel de relativa hastighetsbegränsningarna vid dåligt väglag genom att köra lite långsammare än vad som står på skylten, är det inte ett sånt fall.
 
Fråga: Jag undrar om man ska visa både infart och utfart med blinker i rondell? Jag har lärt mig att man bara ska blinka när man kör ut ur rondellen.
 
Polisens svar: Man behöver inte blinka när man ska in i en rondell, men man ska blinka när man ska ut ur rondellen. Däremot är det alltid bra att vara tydlig.
 
Fråga: Om man ser en framförvarande bilist som man misstänker är rattfull. Ringer SOS, de skickar en patrull men är långt bort. Den rattfulle håller inte hastigheten. Får man då själv köra för fort för att inte tappa den rattfulle ur sikte och hjälpa polisen med var hen befinner sig? Kan man bli straffad fast man hjälper er?
 
Polisens svar: Då bör du rådfråga personen i telefonen. En polisman kan till exempel ge dig tillåtelse att bryta mot trafikreglerna. Man ska inte göra något som utsätter sig själv eller andra för fara.
 
Fråga: Vilket avstånd rekommenderas? (till bilen framför)
 
Polisens svar: På torrt väglag och en bra bil med bra däck rekommenderar man att räkna till tre sekunder till framförvarande bil. Nu när det är halt får man ta ut avståndet ytterligare.
 
Polisen nås på 114 14 eller 112 för pågående brott.

Håll hastigheten och avståndet till bilen framför. Det är halt på våra vägar. Har ni trafikfrågor inför jultrafiken? Ställ dem i kommentarsfältet. Ta hand om er!

Posted by Polisen on Wednesday, December 20, 2017
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag erkänner att jag ofta slarvar med att hålla avstånd till bilen framför.
50
198