Så här fungerar kopplingen

Alla inbitna auto motor & sport-läsare vet naturligtvis hur hela bilmotorn fungerar. Men repetition är kunskapens moder, och den här animerade filmen förklarar på ett föredömligt enkelt sätt hur kopplingen fungerar.

Hur många har egentligen koll på hur kopplingen fungerar? Se den animerade filmen nedan.

 

Många kan nog killgissa (nytt ord 2017) sig fram till hur bilens koppling (clutch) fungerar och varför man måste koppla innan man kan växla med manuell växellåda. För den som ändå vill dubbelkolla vad kopplingens alla tänder och fjädrar har för betydelse finns den här animerade filmen från de geniala pedagogerna på Youtube-kanalen Learn Engineering

Grundläggande är att det är friktion som utnyttjas för att koppla i eller ur motorn, det är därför man inte kommer någonstans om beläggningen på kopplingen har bränt. Om kopplingen inte kan få fäste, då kommer bilen helt enkelt ingenstans.  

Filmen är på engelska, men det är ändå lätt att hänga med eftersom de flesta tekniska termer illusteras. (På sina håll är det felstavat i filmen, men en äkta ingenjör har koll på mekanik och siffror, inte rättstavning...)

• Testa dina kunskaper om teknik och motorer i vår svåra quizz

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag skulle kunna bygga en egen motor.
19
54