Falsk bilförmedlare dömd till fängelse – 40 personer lurades

Tingsrätten dömer en man till fängelse och näringsförbud efter 40 fall av bedrägerier. Målsägarna har lurats att överlåta sin bil till en falsk förmedlare utan att få några pengar.

Om du säljer din bil på nätet ska du vara försiktig med personer som utger sig för att vara bilförmedlare

Bedrägerier i samband med försäljningar av bilar på nätet, blir allt vanligare och vi har tidigare rapporterat om hur det kan gå till och hur du kan skydda dig. Strax före jul dömdes en man för att ha utgett sig för att företräda företag som förmedlar fordonsförsäljningar. Mannen tog kontakt med 40 personer som hade lagt ut fordon till försäljning.

"Om man ska använda sig av en förmedlare av försäljningen är det viktigt att man noggrant kontrollerar företaget man lämnar över fordonet till", säger Lotta Mauritzson, nationellt bedrägericenter.

De drabbade träffade "förmedlaren" och skrev avtal där bilen skrevs över på bedragaren, i detta skede lämnade brottsoffren även ifrån sig nyckeln. Någon försäljning skedde dock aldrig, några pengar betaldes aldrig ut och bedragaren gjorde sig oanträffbar.

"Avtal om försäljningen ska man skriva, men är det skrivet med fel motpart är det tyvärr inte mycket värt", säger Lotta Mauritzson på nationellt bedrägericenter.

Tingsrätten konstaterar i domen att mannen har handlat enligt en noga uttänkt brottsplan och gärningarna har ingått i en serie av brottsliga handlingar och avsett mycket betydande värde.

Mannen döms för grovt bedrägeri med påföljden 3,5 års fängelse samt näringsförbud och närmare 4 miljoner i skadestånd till de drabbade.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag har blivit kontaktad av en "bilförmedlare" när jag skulle sälja min bil på nätet.
68
80