Bilrån drabbar inte bara lyxbilsägare – detta gäller om du blir rånad

Premium När bilarna blir mer stöldsäkra ökar istället antalet bilrån, där förövarna kommer över bilen under hot. Det är sällan som bilägaren skadas fysiskt men chocken kan sitta i länge.

Bilrån drabbar inte bara lyxbilsägare – detta gäller om du blir rånad
Audi RS 6 är en av modellerna en del bilrånare har riktat in sig på. Bilen på bilden har inget med artikeln att göra.

Tjuvarna har insett att det inte längre går att komma över en ny bil med hjälp av en skruvmejsel. En del internationella ligor har specialiserat sig på att stjäla bilar eller utrustning från bilar genom att göra villainbrott och på så sätt komma över nyckeln, och tyska organisationen ADAC lyckades köra iväg med 24 olika bilmodeller utan att ens vara i närheten av dem, med hjälp av en pryl som förlänger räckvidden för den trådlösa nyckeln.

Men det finns också en annan, betydligt mer obehaglig, utväg som tjuvarna kan ta: att råna ägaren på bilen.

Det är viktigt att komma ihåg att bilrån fortfarande är ovanligt och straffvärdet att hota någon är betydligt högre än för att stjäla bilen utan hot. Det är dock en obehaglig upplevelse för den som blir utsatt.

Brotten här nedan skedde i Stockholmsområdet, men bilrån sker även på andra platser. Det är vanligast att de sker kring storstadsområdena.

Om bilföraren blir utsatt för ett bilrån brukar det oftast täckas av stöldförsäkringen – det krävs alltså åtminstone en halvförsäkring.

"Om fordonet omfattas av halvförsäkring ersätter Folksam kunden genom villkoret som gäller för stöld. Vi ersätter också om det inte är direkt under hot utan att fordonsägaren känner sig trängd att lämna ifrån sig fordonet", säger Åsa Sköldefalk, produktutvecklare på Folksam.

Även hos Länsförsäkringar gäller stöldförsäkringen.

"Om en kund blir rånad på sin bil är det en form av stöld och skadan regleras utifrån stöldsförsäkringen som ingår i halv- eller helförsäkringen", säger Katarina Yngvesson, kommunikatör på Länsförsäkringar.

Exempel på bilrån

Rånades i galleriagaraget

En person rånades på en svart Audi Q5 i garaget intill Mall of Scandinavia i Solna norr om Stockholm. Bilföraren skadades inte men tvingades lämna ifrån sig bilen till två förövare, varav en hade kniv. Bilen hittades senare och två personer greps för inblandning i rånet.

"Det var ingen action när man grep dem direkt, jag tror de satt i bilen", sa Albin Näverberg, presstalesperson på polisen i Stockholm, till Aftonbladet.


Stannade vid "trafikolycka"

En bilförare som stannade för att hjälpa till vid vad som verkade vara en trafikolycka rånades på sin bil i Österåker norr om Stockholm. Bilföraren misshandlades av två män i 25-årsåldern som fortfarande är på fri fot, skriver Sveriges Radio.


Pistolrån vid bankomaten

Två män rånades av en ensam rånare på en Mercedes CLA 220 CDI Shooting Brake. Rånet skedde under pistolhot strax efter midnatt vid en bankomat i Älvsjö centrum, uppger Larmtjänst.


Rånarna dök upp vid sopstationen

En bilägare slängde sopor vid en återvinningsstation strax före niotiden på kvällen och rånades då på sin Volvo V40 av två beväpnade män, uppgav Sveriges Radio.

"Bilägaren blev chockad men inte skadad", sa Anna Hevinder vid Stockholmspolisen till P4 Stockholm.


Parkerade – och blev rånad

En bilägare slogs till marken och rånades på sin Porsche 911 Carrera från 2011 som han just parkerat, uppger Larmtjänst.


Verkstadsägare blev av med Audi RS 6

En verkstadsägare i Sollentuna som jobbade över överraskades av pistolbeväpnade rånare som kom över hans Audi RS 6. "De siktade med pistolen mot mitt huvud och tvingade mig att ligga ner på golvet", säger han till Expressen.


Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tänker ibland på risken att råka ut för bilrån.
196
91