10 enkla knep: Så sänker du dina bilkostnader – spara tusenlappar

PREMIUM Att äga en bil är både roligt och praktiskt. Men det är inte billigt. Dock kan du sänka dina kostnader genom att göra rätt val. Vi guidar dig rätt med enkla knep som kan spara tusenlappar.
Annons

I den här artikeln berättar vi hur du hejdar värdeminskningen, sänker dina driftskostnader med enkla medel och ser till att leta upp bästa finansieringen. Genom att dessutom göra några smarta val när du väljer bil finns det stora belopp att spara.

De flesta av oss är ganska kostnadsmedvetna. Vi undviker det som är onödigt dyrt. Men när det gäller bilinnehav är kostnaderna ofta svåra att överblicka. Utan att man kanske inser det rinner tusenlapparna iväg i det fördolda.

Nedan redovisar vi tio enkla tips som du själv kan utföra. Mycket är nog välbekant men när man ska köpa bil gäller det att ha kolla på alla utgifter. Pricka av listan och gör kloka val, då går det att få ned bilkostnaden med flera tusenlappar per år.

Man kan grovt dela upp bilkostnaden i tre delar:

A) Värdeminskning.

En lurig kostnad eftersom den varken syns eller märks förrän bilen ska säljas. Då kan värdefallet komma som en chock! Men följ våra tips för att bromsa upp värdeminskningen, som är de flesta bilägares största utgift.

B) Driftkostnader.

Här ingår bränsle, försäkring, service, skatt, däck och reparationer. Genom att välja rätt bilmodell och vara en aktiv konsument går det att minska utgifterna på alla dessa områden.

C) Finansiering.

Låna pengar från bank, spara först eller ta bilhandlarens erbjudande om finansiering? Kanske ska du inte äga bilen utan välja privatleasing istället? Här gäller det att göra sin hemläxa och använda miniräknaren. Jämför alla alternativ noga – inom detta område går det att spara mycket pengar.

Värdeminskningen går att dämpa, vilket vi visar i guiden nedan. Driftkostnaderna är ännu lättare att påverka och där finns det många bäckar små som kan bli en stor å – om du följer våra tips.

Titta alltid på årskostnaden när du gör dina beräkningar. Att öka månadskostnaden för bilen med 500 kronor låter kanske inte så mycket, men det är trots allt 6.000 kronor mer per år. De pengarna kan du nog ha roligare för, på ett annat sätt?

 

10 enkla knep: Så sänker du dina bilkostnader – spara tusenlappar
En mindre bilmodell duger kanske utmärkt för det dagliga transportbehovet? Hyr bil när du behöver större.

10 tips för bättre bilekonomi

1) Välj rätt storlek på bilmodellen

Bland det viktigaste man kan göra för att minska sina bilkostnader är att noga överväga storleken på bil. Har man siktat in sig på en Volvo V70 så ta en provtur med en V60 också – där finns många tusenlappar att spara.

En mindre bil är inte bara billigare i inköp, den är sannolikt också billigare i drift med lägre bränsleförbrukning, lägre skatt och billigare försäkring.

Behöver du en stor bil ibland, till exempel på skidresan norrut, kan det vara ekonomiskt bättre att hyra bil och sedan köra snålt resten av året.

 

10 enkla knep: Så sänker du dina bilkostnader – spara tusenlappar
Bilköp inkluderar som regel ett besök hos din bank. Lägst ränta får man med säkerhet, genom att till exempel belåna en bostad.

2) Välj rätt finansiering

Finansieringen kan ske på flera sätt och det gäller att tänka till. En bra metod är att inse värdeminskningen och helt enkelt skapa ett sparmål på samma nivå. Då sparar du pengar till dig själv inför nästa bilköp och har dessutom en buffert på banken som kan kännas tryggt att ha.

Kan man låna med säkerhet – till exempel på ett hus eller en lägenhet – blir bankens risk mindre och räntan lägre. Är man medlem i ett fackförbund kan det ibland finnas samarbeten med banker som ger bättre lånevillkor – något som kan vara värt att kolla upp. Har du ingen säkerhet kan bilhandlarens finansiering vara ett alternativ, men lusläs villkoren noga.

Ett annat alternativ är att inte äga bilen, utan välja privatleasing. Då behöver man inte låna pengar via bank, vilket kan vara lämpligt för exempelvis pensionärer (som ofta har svårt för att få banklån) eller om man har en högt belånad bostad. Kontraktstiden för privatleasing brukar sträcka sig över tre år, att bryta kontraktet i förtid kan bli dyrt.

 

10 enkla knep: Så sänker du dina bilkostnader – spara tusenlappar
Det här däcket har trycket 1,7 bar, vilket är 1,0 bar under vad det borde vara. Syns det? Mycket lite, och därför måste alltid däcktryck kontrolleras med en mätare.

3) Kör mjukt och ha rätt däcktryck

Det går att sänka bränslekostnaderna högst påtagligt genom att tillämpa snålkörning – eller eco-driving som det också kallas. Gasa mjukt, bromsa in i god tid, använd motorbroms och hög växel samt planera körningen. Håll hastighetsgränserna. Inte så svårt, men det kan spara tio procent eller mer i minskad bränsleförbrukning.

Däcktryck är något som många bilförare slarvar med. För lågt däcktryck leder till ökat rullmotstånd och snabbare däckslitage. I värsta fall kan däckens livslängd halveras.

De undersökningar som gjorts längs svenska vägar visar att flertalet bilförare är helt omedvetna om att däcktrycket är för lågt. Enligt vissa undersökningar kör var tionde bilist med alldeles för lågt däcktryck på åtminstone ett av hjulen.

Att höja lufttrycket långt över biltillverkarens rekommendation sparar inte så mycket bränsle, även om en del hävdar det. Däremot blir bilen stenhård och det mesta av komforten går förlorad – helt i onödan.

Det som är lurigt med däcktryck – och som väldigt många bilförare inte har en aning om – är att temperaturen spelar en stor roll. När däcksidan rör sig under färd skapas värme i gummit vilket värmer upp luften inuti däcket.

Varm luft har ett högre tryck än kall luft och den siffra som biltillverkaren angett för däcktrycket är alltid ”kall”. Som en enkel regel brukar man säga att tre kilometers körning med bilen ger ”arbetstemperatur” på däcken och en tryckökning med cirka 0,3 bar.

Om däcken till exempel hade 2,0 bar i däcktryck vid parkeringen och du sedan kör tre kilometer eller mer till bensinmacken för att fylla på luft så har däcktrycket ökat till 2,3 bar. Om dina framdäck ska ha 2,3 bar i däcktryck (kall luft) bör du alltså fylla på till 2,6 bar (2,3 + 0,3).

 

10 enkla knep: Så sänker du dina bilkostnader – spara tusenlappar
Vilket försäkringsbolag är billigast? Kolla runt och välj det som är bäst för dig.

4) Jämför försäkringsbolagen

Nu för tiden finns prisuppgifter och försäkringsvillkor på nätet, vilket gör det lätt att jämföra försäkringsbolagens villkor.

Försäkringspremien kan variera mycket beroende på var man bor, ålder och bilmodell. Inte sällan kan det finnas skillnader på 500 kr/månad eller mer mellan bolagen.

Tänk också på att många försäkringsbolag tillämpar ”mängdrabatt”, man tjänar alltså på att lägga alla försäkringar hos ett bolag.

 

10 enkla knep: Så sänker du dina bilkostnader – spara tusenlappar
Bilverkstäder ”på landet” kan ha betydligt lägre priser på service, jämfört med de i storstäderna. Ring runt och fråga efter pris.

5) Välj verkstad och service med omsorg

Att lämna sin bil på samma verkstad kan bli slentrian. Men det kan finnas en hel del pengar att spara genom att jämföra priser, framför allt på service.

Generellt kan man säga att prisnivån i större städer är högre jämfört med mindre orter.

Regelbunden service behövs och det är bara dumsnålt att hoppa över ett servicetillfälle. Misstänker man ett fel på bilen är det lämpligt att ta kontakt med verkstaden direkt, skadan kan förvärras om man fortsätter att köra.

 

10 enkla knep: Så sänker du dina bilkostnader – spara tusenlappar
Hålla bilen fin är kul, ungefär som ett träningspass, det känns bra efteråt… Men det ökar också bilens andrahandsvärde.

6) Håll bilen ren och snygg

En välvårdad bil värderas alltid högre än en sliten, smutsig bil. Och smuts kan i sig själv bidra till slitage. Ett exempel är smuts som hamnar i bilklädseln och nöter av sömmarna, då spricker tyget upp.

Överdragsklädsel låter kanske lite gammaldags, men är ett effektivt sätt att inte slita på bilens inredning. Man kan även impregnera tygklädsel, då fastnar inte smuts lika lätt och fläckarna blir lättare att få bort.

Att tvätta och vaxa bilen regelbundet är alltid att rekommendera. En lackbehandling med polering kan ge en strålande glans och bilen blir dessutom lättare att hålla ren. Och en snygg, välvårdad bil är alltid roligare än en smutsig och tråkig – eller hur?

 

10 enkla knep: Så sänker du dina bilkostnader – spara tusenlappar
En ifylld servicebok med stämplar från märkesverkstaden visar att du underhållit din bil på rätt sätt. Ett viktigt dokument som sänker bilens värde om det saknas.

7) Håll ordning på alla dokument

En servicebok med alla stämplar är det värdefullaste dokumentet när bilen ska säljas. Saknas serviceboken, eller det visar sig att serviceintervallen inte kan styrkas på något annat sätt, så minskar intresset kraftigt hos de flesta bilköpare – och andrahandsvärdet sjunker.

Tänk på att spara besiktningsprotokoll och alla fakturor från eventuella reparationer. Att kunna styrka vad som hänt med bilen och hur den underhållits genom åren är viktigt. Besiktningsprotokollen visar också att mätarställningen är korrekt, mätarskruvade bilar är tyvärr ett allt större problem även i Sverige.

Samla alla dessa dokument och sortera dem på ett bra sätt. Skaffa en pärm och sätt in i kronologisk ordning, svårare än så behöver det inte vara.

 

10 enkla knep: Så sänker du dina bilkostnader – spara tusenlappar
Det börjar som ett knappt synligt stenskott, men kan efter några år se riktigt tråkigt ut. Fyll i stenskott direkt.

8) Reparera lackskador och rost

Att undvika stenskott är i det närmaste omöjligt. Men om man inte gör något åt skadan kan den utvecklas till ett rostangrepp. Ta därför för vana att fylla i stenskott med färg. Hos bilhandlaren finns det lackstift med rätt kulör till just din bil.

Skulle lacken bubbla upp är det en tydlig indikation på att karossplåten fått ett rostangrepp. Små skador är betydligt lättare att hålla efter och du tjänar mycket på att stoppa rosten i tid.

En begagnad bil med rostskador får se sitt andrahandsvärde sjunka markant. Med minimal insats kan du undvika det här värdefallet.

 

10 enkla knep: Så sänker du dina bilkostnader – spara tusenlappar
Bilens utgifter är en snårig djungel. Men med en kritisk blick kan du leta upp områden som går att ändra – och spara stora pengar. Foto:j Bigstock.

9) Undvik dålig lukt

Att röka i en bil är ett säkert sätt att minska andrahandsvärdet. Många hatar tobaksdoft och skulle aldrig välja en bil som luktar rök. Är du rökare så ta en paus och bensträckare ibland, istället.

Är man djurägare och vill ta med hunden i bilen är det nästan omöjligt att undvika en viss doft. Att tvätta hunden regelbundet hjälper, liksom att använda någon typ av skydd för klädsel och mattor. Vid försäljning kan det vara nödvändigt att göra en så kallad ozonbehandling för att få bort all dålig lukt. Det hjälper bilrekondaren till med.

Att dölja en dålig lukt med till exempel doftgranar är ingen bra idé. De flesta bilköpare gillar inte överdrivna dofter, från doftgranar eller för mycket parfym.

 

10 enkla knep: Så sänker du dina bilkostnader – spara tusenlappar
En bil minskar alltid i värde. Men du kan påverka värdefallet genom att vårda din bil, och följa våra råd. Foto: Bigstock

10) Välj ”rätt” kulör på din bil

Att välja exteriörkulör är givetvis inget man kan göra i efterhand, men man bör ha det i åtanke när man köper bil. Fel färg påverkar nämligen andrahandsvärdet negativt.

Rosa och orange är de mest ”hatade” färgerna på en bil. Men även en gul bil kan visa sig bli svårsåld.

Populäraste kulören är silvermetallic, oavsett hur vanlig den är. Även svarta och mörkblå bilar är populära. Rött kan vara attraktivt för vissa bilköpare, men långt ifrån alla.

 

10 enkla knep: Så sänker du dina bilkostnader – spara tusenlappar
En ”billig” bil som gått 24.000 mil kan kräva många och dyra reparationer. Eller gå utan problem. Ett rent lotteri, alltså. Bättre att välja en bil med låg körsträcka.

Så minskar du bilkostnaderna:

Välj bilmodell efter ditt vardagsbehov. Kör du familjen till fjällen en gång per år så hyr en större, fyrhjulsdriven bil istället.

 Köp begagnat, istället för nytt. Värdeminskningen är störst de första tre åren

Välj en liten bilmodell. Driftkostnaderna minskar.

Välj bort automatlåda och fyrhjulsdrift – om du inte absolut behöver dessa.

Välj en bensinmodell istället för dieselmotor. Dieselmodeller lönar sig först vid en längre, årlig körsträcka. Dieselbilar behöver ibland byta partikelfilter, vilket kan bli mycket dyrt.

Välj något av de minst effektstarka motoralternativen. ”Små” motorer är billigare och drar mindre bränsle.

Slitage och reparationer kommer efter lång körsträcka. En ”lågmilare” ger sannolikt färre reparationer. Lågt miltal är viktigare än årsmodell.

Annons
Annons
Rulla till toppen