Certifierad begagnad bil: Så funkar tjänsten som ska ge nybilskänsla till lägre pris

Premium Att köpa begagnad bil kan vara krångligt. Det är mycket som ska kollas, särskilt i dagens moderna bilar med avancerade elsystem. Men samtidigt finns det mycket pengar att spara jämfört med att köpa en ny bil. Är det värt risken?

Nu finns en lösning som ska göra det tryggare att köpa begagnad bil.

Certifierad begagnad bil: Så funkar tjänsten som ska ge nybilskänsla till lägre pris

Flera stora bilmärken erbjuder en slags "certifiering" för sina begagnade bilar. Den viktigaste punkten som ingår är en garanti i upp till två år, men det finns fler fördelar. Bilarna säljs hos märkets egen, auktoriserade återförsäljare som har gått igenom bilen och kollat ett visst antal punkter för att bilen ska vara i bra skick. Om något behöver bytas görs det med originaldelar.

Det kan också finnas rabatter på serviceavtal och försäkring, och lånebil om bilen behöver repareras på garantin.

Begagnade bilar som är "certifierade" med den här typen av garanti är oftast dyrare än andra begagnade bilar, men jämfört med att köpa en helt ny bil är det ändå betydligt billigare.

Det som är minst värdefullt i den här typen av certifieringsprogram är bytesrätten. Den innebär inte att du kan ångra köpet, utan att du kan byta till en annan bil i samma prisklass eller till en bil som är dyrare. Oftast måste det göras hos samma återförsäljare.

När det gäller garantin är den inte lika omfattande hos alla bilmärken. Vissa har i princip samma villkor som för nybilsgarantin, medan andra inte är lika generösa. Kolla upp vad garantin gäller för innan du slår till.

 Jämför själv – så bra är garantierna

 

Garanti

Bytesrätt

Vägassistans

Övrigt

Audi Approved Plus

1 år1)

10 dagar2)

Nej3)

 

BMW Premium Selection

1 år/2 000 mil4)

7 dagar/50 mil2)

Ja

2 års fri service5)

Jaguar Approved

2 år/5 000 mil

Nej

Ja, 24 månader

 

Land Rover Approved

2 år/5 000 mil

Nej

Ja, 24 månader

 

Mercedes-Benz Certified

2 år/upp till 20 000 mil

14 dagar/100 mil2)

Ja

 

Mini Next

1 år4)

7 dagar/50 mil2)

Ja6)

2 års fri service5)

Porsche Approved

1 eller 2 år

Nej

Ja

 

Toyota Kvalitetsgaranti

Tills bilen är 8 år eller har körts 15 000 mil7)

Nej

Ja8)

 

1) 24 månaders garanti finns som tillval.

2) Gäller vid byte till annan certifierad begagnad bil i samma prisklass, hos vissa biltillverkare enbart hos samma återförsäljare. Kostnader kan tillkomma.

3) Vägassistans kan ingå om du servar bilen på auktoriserad verkstad.

4) Denna siffra gäller för bilar äldre än två år. Är bilen yngre än ett år gäller bilens nybilsgaranti fram till den dag den blir två år. Är bilen äldre än ett år, men yngre än två år, gäller nybilsgarantin fram till dess bilen blir två år.

5) Gäller i två år eller 4 000 mil om du finansierar bilen genom BMW:s eller Minis eget finansbolag.

6) Gäller i fem år från bilens registreringsdatum.

7) Garantin gäller till 10 år eller 20 000 mil för hybridkomponenterna i hybridmodellerna. Kvalitetsgarantin gäller enbart om bilens servats 1 500:e mil eller minst en gång per år på auktoriserad verkstad.

8) Toyota har tre års vägassistans från att bilen var ny. Därefter kan assistansförsäkringen förlängas mot en kostnad tills bilen blir åtta år gammal.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag köper oftare begagnad bil än ny.
13
5