Blev av med jobbet – med 16 månader kvar på privatleasingen

Premium "Jag är nöjd med bilen – men sitter fast i ett dyrt avtal."

Blev av med jobbet – med 16 månader kvar på privatleasingen
Privatleasing är bra på många sätt, utom när man måste bryta kontraktet. Något som Robin Englund fått erfara.
Robin Englund gillar sin Volvo V40. Men beskedet om att han skulle bli varslad från jobbet kom som en blixt från klar himmel – och nu behöver han inte bilen lika mycket som förut. Då är privatleasing inte så "flexibelt" som det ofta framställs i reklamen. "Jag är nöjd med bilen – men sitter fast i ett dyrt avtal", säger han.

Privatleasing verkade som ett bra sätt att disponera en ny bil, tyckte Robin Englund, som bor på ön Rindö i norra Stockholmsregionen. Det dagliga jobbpendlandet innebar att han behövde en årlig körsträcka på 2.000 mil, alltså lite mer än de 1.500 mil som de flesta som privatleasar väljer.

Bilen som han valde blev en Volvo V40 T2 Momentum med manuell låda. Dessutom var bilen utrustad med fjärrstyrd bensinvärmare, vilket var en uppskattad komfortdetalj.

Med försäkring och vinterdäck, samt 2.000 mil om året, fick han ett pris på 3.450 kronor per månad för att privatleasa Volvon. Då ingick även service.

"Det tyckte jag verkade fullt rimligt", berättar Robin Englund. "Men då visste jag inte att jag skulle byta jobb ett år senare, vilket innebar att jag inte längre behövde 2.000 mil om året."

Och helt nyligen inträffade en ny förändring på arbetsplatsen som i sin förlängning innebar att Robin Englund valde att jobba hemma som konsult med ekonomi och redovisning.

"Då minskade bilbehovet ytterligare och kanske skulle familjen klara sig med en bil, åtminstone tills jag hittar nytt jobb," säger Robin. "Men vi sitter fast i ett leasingkontrakt som inte går att bryta. Det är fortfarande 16 månader kvar på leasingavtalet."

Flera Volvohandlare använder sig av en riktlinje som säger att kunden får betala 30 procent av den kvarvarande leasingkostnaden för att bryta avtalet, om man nu inte kan överlåta kontraktet på någon annan. I det här fallet handlar det om närmare 20.000 kronor.

"Jag är nöjd med bilen," säger Robin Englund, "men så här i efterhand har mina ändrade förhållanden gjort avtalet dyrt. Jag ångrar inte valet av bil, men egentligen skulle familjen behövt något billigare. Som alltid är det lätt att vara efterklok."

Läs också expertens tips om vad du måste kolla innan du privatleasar en bil.

Robin Englund ångrar inte valet av bil, men ändrade förhållande gjorde privatleasingen dyr. Närmare 20.000 kronor kostar det att bryta avtalet med 16 månader kvar på kontraktstiden.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag kan tänka mig att privatleasa en bil.
31
58