Viktigt att tänka på vid vinterresa i Europa

Lagom till sportlovet är det många som tar bilen både till svenska fjällen och alperna i Europa. När du åker på viterresa söderut är det några lagar och regler du måste ha koll på.

Har du snökedjor med dig?

Många svenskar tar bilen till Europas skidorter så här års. Men vad ska man tänka på inför bilresan söderut. Här ger Motormännen några viktiga tips.

Välj dubbfria vinterdäck. Det säkraste valet om resan går till trakter med vinterklimat. Observera att dubbdäck inte är tillåtna i Tyskland och i Polen, inte ens för genomresa. 

Blir du stoppad av tysk eller polsk polis riskerar du att på plats få dra ut dubbarna eller skaffa fram dubbfria däck. Dessutom får du böter. Det hjälper inte att säga att du är på väg till ett land där dubbdäck är tillåtna.

Kan jag sätta på sommardäcken i stället? Ja, men bara om vägen är garanterat snö- och isfri. Råder vinterväglag är inte sommardäck tillåtna, precis som det är i Sverige fram till 31 mars.

I Sverige gäller kravet på vinterdäck även den som är på väg till eller från utlandet, för bilar registrerade utomlands och fordon med totalvikt över 3,5 ton. Tyskland och Österrike har liknande bestämmelser.

Norge finns inget formellt krav på vinterdäck, så länge fordonets totalvikt är under 3,5 ton. Föraren har dock ansvar för att väggreppet är tillräckligt i det väglag som råder, vilket i praktiken betyder krav på vinterdäck. 
Fordon med totalvikt över 3,5 ton måste ha vinterdäck perioden 15/11-31/3. De ska vara monterade på alla hjul och mönsterdjupet ska vara minst 5 mm. Snökedjor eller snösockor ska alltid medföras i fordonet, oavsett rådande väglag.

Snökedjor? Till och från skidorterna behövs normalt inga kedjor. På branta mindre vägar eller om olyckan är framme är de dock bra att ha till hands. För skidsemestern duger Autosocks, de armerade påsarna är lätta att sätta på och ta av och godkända för alpkörning. 

På vissa alpvägar krävs att snökedjor eller autosocks finns med i bilen. Det skyltas med ett särskilt vägmärke. Snökedjor heter Schneeketten på tyska, chaines à neige på franska, catene på italienska.

Motorvägsbiljett. Om du reser till Österrike eller Schweiz måste det sitta en motorvägsbiljett på vindrutan. Biljetten ska vara inhandlad innan du reser in i landet. Den kallas Autobahn-Vignette och säljs på bensinstationer i gränsområdena eller vid själva gränsen.

Fartgränser. Dolda fartkameror blir allt vanligare, särskilt i samband med vägarbeten. Kameran registrerar alla överträdelser och bötesavin skickas hem till dig i Sverige.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag ska åka på skidresa med bilen i år.
30
63