Mercedes A-klass – fjärde generationen är officiell – alla fakta, bilder och filmer

Mercedes vill att nya A-klass ska bli ett riktmärke, modellen som alla andra jämför sig med. Vad tycker du, är nya A-klass det lyxigaste du sett?

Mercedes A-klass – fjärde generationen är officiell – alla fakta, bilder och filmer
A-klass blir först ut i en syskonskara av totalt åtta olika Mercedes-modeller på samma plattform.

Kompromisslös, dynamisk design med tydlig profil och sensuella ytor – ja, det är så Mercedes väljer att beskriva den fjärde och helt nya generationen av A-klass. En viktig del av den nya bilen är "MBUX", förkortningen av Mercedes-Benz User Experience. Menyer och kommandon ska vara enkla att förstå – utan att läsa innantill i en bruksanvisning.

Hur det där är i verkligheten får vi förstås återkomma till, Mercedes premiärvisar nya A-klass på Genèvesalongen i vår och produktionen börjar under sommaren. Förhoppningsvis kan vi i början på hösten berätta hur väl Mercedes lyckats med sitt "MBUX".

Instrumenteringen utgörs av två skärmar, en för instrumentpanel och en pekskärm i mitten av instrumentbrädan. Skärmarna finns i tre utförande: två 7-tums skärmar, en 7-tums och en 10,25 tum samt två stycken fullstora skärmar på vardera 10,25 tum.

En viktig del av "MBUX" är en intelligent röststyrning, som inte bara ska känna igen vissa kommandon utan förstå innebörden av det man säger.

Mercedes A-klass är den första bilen i en syskonskara av upp till åtta olika modeller. De kommer att lanseras under de kommande två åren och ersätta tidigare modeller. I denna skara av åtta modeller ingår även en Mercedes A-klass sedan samt elbilen Mercedes EQ A.

Nya Mercedes A-klass bygger på gamla plattformen men sträcker ut axelavståndet med 30 millimeter och flyttar ut hjulen för att får en stabilare spårvidd. Lastvolymen har vuxit med 29 liter till 370, med ett två decimeter bredare bagageutrymme. Hjulupphängningen blir lite olika, beroende på modell. Den mindre effektstarka modellerna får en enklare bakvagn, medan de starkare får en multilänk-bakvagn.

Inledningsvis ska det erbjudas tre fyrcylindriga motorer till nya Mercedes A-klass, både bensin och diesel. A 200 med 163 hk och 250 Nm, A 250 med 224 hk och 350 Nm samt A 180 d med 116 hk och 260 Nm. Fler alternativ följer senare. Sexväxlad manuell låda blir standard, med sjustegad 7G-DCT automat som tillval. Den niostegade automatlådan kommer senare, liksom AMG-modeller med fyrhjulsdrift och betydligt högre toppeffekt.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag gillar verkligen nya Mercedes A-klass!
238
47