Nya regler för tankning vid kortautomat

Alla tankningar med kontokort kräver från 1 februari en reservation på 1.500 kronor.
Annons
Annons

I fredags var Marcus Jönsson på en Circle K-station för att tanka och stoppade in sitt kontokort i automaten. Men kortet matades ut igen. Det var för lite pengar för att han skulle kunna tanka med kort, enligt meddelandet.

Problemet var nu att Circle K hade reserverat alla pengar som fanns på kontot: 1.161 kronor, det vill säga pengarna var låsta och han kunde inte tanka för mer än den hundralapp han hade kontant i plånboken, skriver Expressen.

Circle K bekräftar att företaget den 1 februari ändrade sina rutiner för kortbetalning i automat vid pump. 

Enligt ett mail som publicerats på Radio Sandvikens facebooksida har Visa och Mastercard utfärdat att krav som innebär att Circle K, med start den 1 februari, vid alla drivmedelsköp vid pump kommer att fråga kortutgivande bank om en reservation på 1.500 kronor.

”Det är branschstandard och ett krav från Visa och Mastercard. Samtliga drivmedelsbolag gör på det här sättet”, skriver Circle K.

SEB uppger att de nya reglerna kommit till för att bensinmackar är så utsatta för bedrägerier och tjuvtankningar. Men Circle K framhåller att den nya regeln till gagn för kunderna eftersom ingen riskerar att övertrassera kontot.

Den nya kortkontrollen innebär att det skickas en förfrågan från, i det här fallet Circle K, om att reservera ett belopp på 1.500 kronor till kundens bank. Finns det mindre pengar, reserveras den summan.
Reservation innebär att kundens pengar blir låsta i några minuter för att garantera att bensinen verkligen blir betald.

I Marcus fall har dock reservationen inte tagits bort, två dygn senare, kan kan fortfarande inte röra sina egna pengar.

”Så ska det inte fungera. Blir det problem, är det bästa om kunden kontaktar sin kortutgivande bank”, säger Lisa Vejlo Degerman till Expressen.

Annons
Annons
Rulla till toppen