Stratos gör comeback – mer än 500 hk

Legendariska Stratos gör comeback. Världspremiär på bilsalongen i Genève.

Detta är den koncept-Statos som visades 2010.

Nya Stratos ska inte byggas av Lancia, utan av Manifattura Automobili Torino (MAT) och New Stratos Gbr. Den kommer dock att vara trogen den legendariska modellen när det gäller exteriör och inredning.

Produktionen blir begränsad till 25 exemplar, till skillnad från dess ikoniska föregångare, som tillverkades i 492 ex mellan 1973-1978. 

Under huven hamnar en ny motor med cirka 550 hästkrafter, och det blir gissningsvis en automatisk växellåda. MAT är dock ovilliga att avslöja detaljer, så vi får vänta till premiären på bilsalongen i Genève.

Priset kommer enligt uppgift att hamna kring 600.000 pund i Storbritannien (motsvarande 6,8 miljoner kronor).

2010 års koncept-Stratos byggdes på en Ferrari-plattform.

"Nya" Lancia Stratos presenterades i konceptform redan 2010 efter en "beställning" av den tyske miljardären Michael Stoschek. För designen stod Pininfarina, medan den ursprungliga Stratos var Bertones arbete. Konceptet byggdes på samma plattform och med samma motor som Ferrari F430 Scuderia och när Ferrari senare förbjöd produktion av Lancian med Ferraris bottenplatta och drivlina lades projektet ner.

Den Stratos som nu ska visas får en annan plattform och annan motor. Den kommer heller inte att avända "Lancia" i namnet, men tillverkaren lovar högtidligt en "upplevelse som ingen annan superbil kan leverera på kurviga vägar".

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Original-Lancia Stratos är den coolaste bilen någonsin.
88
20