Porsche 911 på 13 minuter – allt du vill veta om ikonen

Visste du att Porsche en gång i tiden ville lägga ner 911? Fakta och kul kuriosa om världens största sportbilsikon.

Allt du inte visste att du ville veta om 911 i filmen nedan.

911 är bilen som hållit fast vid motorn i "bagaget" i mer än fem decennier där antalet generationer nu är så många det kan vara svårt att hålla isär dem för de mest inbitna kalenderbitarna. Som tur är har gänget bakom You Tube-kanalen Donut Media, i serien "Allt du behöver veta" tagit sig an ämnet och ägnat 13 minuter på att reda ut allt om 911. 

De flesta har säkert koll på att det var Ferdinand Porsche som designade 356, den första bilen med Porsche-emblem. Men den här filmen bjuder på information som förmodligen inte alla känner till.  

Som till exempel att det ursprungliga namnet på modellen var 901, men att Porsche då fick problem med Peugeot. Den franska biltillverkaren hade nämligen upphovsrättsskyddat alla tresiffriga modellnamn med en nolla i mitten. Porsche ersatte då nollan med en etta, således 911.

Historien om hur 911 Targa föddes är också ganska intressant. Efter att original-911 lanserades och 912 släpptes beslutade Porsche att göra en cabriolet. Men eftersom man trodde att USA skulle införa strängare säkerhetsregler, skapades det klassiska Targa-taket som är betydligt säkrare än en cabriolet vid en olycka om bilen rullar. Ironiskt nog inföde USA aldrig reglerna, men Targa-modellen fortsatte tillverkas.

Mycket mer information i filmen, matnyttigheter både för 911-entusiaster och bilintresserade i största allmänhet. 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
911 är en ikon.
112
1