Fortkörningsböter om skylten är översnöad?

Vad händer om skylten är så översnöad så att det inte går att läsa vilken hastighet det är? Kan man ändå få fortkörningsböter? Så här svarar trafikpolisen.

Du kan inte vara säker på att slippa böter genom att skylla på en översnöad skylt.

Så här i vintertid kan det vara bra att veta om du är skyldig att ta reda på vilken hastighet som gäller om hastighetsskylten är översnöad. Kan man få böter även om hastigeten inte går att läsa?

I ett radioinslag på P4 Norrbotten svarar trafikpolisen Sture Strand att man kan klara sig från böter om skylten verkligen är oläsbar. Observera att han säger, "kan klara sig från böter". 

Det beror nämligen på var du åker fast. Om du håller 80 km/h på en vägsträcka där hastighetsskylten, om den inte varit översnöad, visat 70 km/h, då klarar du dig. Men detsamma gäller inte i exempelvis ett tätbebebyggt område.

"I ett tätbebyggt område vet 99 personer av 100 att det är 50 km/h som är högsta tillåtna hastighet. Då kan man inte skylla på att skyltarna var oläsliga om man sedan kommer och kör 80", säger Sture Strand.

Sture Strand berättar att polisen alltid kollar status på skylten innan de gör en hastighetskontroll. 

"Innan vi ska ut och mäta hastigheten kontrollerar vi alltid att skylten finns där, och att de är rena och läsbara. Annars mäter vi inte på det stället."

Enligt Sture Strand är det inte vanligt att skylla på skyltar som är översnöade och oläsliga när man blir ertappad för fortkörning.

• Här kan du lyssna på radioinslaget hos P4 Norrbotten

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag har fått en fortkörningsbot i år.
45
627