Porsche skrotar dieselmodeller – nu är det eldrift som gäller

Köparna suktar inte längre efter dieselmotorer utan väljer bensin eller hybriddrift.

Porsche skrotar dieselmodeller – nu är det eldrift som gäller

Porsche har kört igång en storsatsning på elbilar och hybrider. Flaggskeppet blir nya Mission E med lång räckvidd och riktigt snabb laddning. Som en följd av det väljer Porsche nu att skrota flera dieselmodeller i programmet, skriver Autocar.

Den främsta anledningen som Porsche anger är ett "kulturskifte" bland kunderna. Bensinbilarna ökar i popularitet och Porsche har dessutom lanserat flera laddhybrider.

Modellerna som läggs ned är Macan S Diesel och Panamera 4S Diesel. Nya generationen Cayenne finns inte med dieselmotor, men det kommer. När det gäller Macan S Diesel väljer Porsche att inte anpassa den för WLTP, den kommande körcykeln som är mycket strikare än dagens NEDC-körcykel för att mäta förbrukning och utsläpp.

En annan viktig anledning är att utsläppskraven bara blir hårdare – och det kostar mycket pengar att uppfylla dem. Dieselbilarna har fått dåligt rykte efter Volkswagens utsläppsskandal.

Dieselmotorer var länge otänkbart för Porsche, men lanseringarna av Cayenne och Panamera gjorde att Porsche lockade kunder som tidigare inte kört en Porsche, och som hade andra krav och förväntningar. Nu svänger pendeln alltså tillbaka och dieselmotorerna är på väg bort ur Porsches modellprogram.

Generellt sett är hybridandelen väldigt stor bland svenska Porscheköpare, enligt marknads- och pr-chefen Andreas Lundberg. Tre av fyra Panameraköpare väljer till exempel någon av hybridmodellerna.

Idag erbjuds ingen av Porsches modeller med dieselmotor i Sverige, men nya Cayenne dyker upp med dieselmotor senare. Porsche ska alltså inte sluta med dieselmotorer helt.

"Dieselmotorer spelar traditionellt sett en mindre framträdande roll hos Porsche – Porsche varken utvecklar eller bygger egna dieselmotorer. Utöver det ser vi en fallande efterfrågan på dieselmodeller, samtidigt som vi ser en dramatisk ökning i efterfrågan på hybridmodeller", skriver Andreas Lundberg i ett mejlsvar.

Porsches storsatsning på eldrift körs igång med elbilen Mission E som ska lanseras 2019 eller 2020.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Helt rätt beslut!
96
33