Nya Volvo V60 – alla detaljer om folkhemskombin, stort bildalbum

Nya Volvo V60 – alla detaljer om folkhemskombin, stort bildalbum
Andra generationen Volvo V60 är förbättrad på alla punkter. Volvos nya storsäljare – vad tror du?

Andra generationen Volvo V60 lanserades under onsdagen och den församlade presskåren fick titta närmare på nya folkhemskombin. Vilket ni också kan göra, genom att kika på bilderna nedan och klicka på bildalbumet.

Efter att ha minglat med Volvos representanter så har vi förstått att det råder olika meningar om vilken modell som blir den nya storsäljaren. De senaste åren har det varit Volvo XC60 och den nya generationen XC60 skulle förstås kunna ta över den manteln. Men med ett högre pris så kan nya XC60 få det tufft mot lillebror XC40, som börjar strax under 300.000 kronor. Eller så blir det nya generationen Volvo V60 som säljer bäst av alla?

Den som lever får se men helt klart blir nya Volvo V60 och kommande V60 Cross Country väldigt viktiga modeller på den svenska marknaden. De som kan välja tjänstebil eller förmånsbil genom jobbet kommer sannolikt att ha en välutrustad Volvo V60 som ett attraktivt alternativ, på rätt prisnivå.

En "billig" laddhybrid i form av Volvo V60 T5 Twin Engine vore förstås mumma för tjänstebilsförarna, som då kan pendla till jobbet med eldriften. Men den modellen finns inte ännu och Volvos talespersoner vill inte ens bekräfta om en T5 Twin Engine kommer som modellalternativ till V60.

Nya Volvo V60 har en mera upprätad D-stolpe än Volvo V90, som har en lite tjusigare vinkel. Det förbättrar bagaget hos nya V60 som får volymen 529 liter (+99 liter mot gamla V60) och 1.364 liter (+124 liter) om man fäller ner baksätet. En klar förbättring alltså, men ändå en bit kvar till gamla V70 som erbjöd 575/1.600 liter.

En av de förbättringar som V60-kunderna kommer att uppskatta är den förlängda hjulbasen. Axelavståndet har vuxit med nästan tio centimeter jämfört med föregångaren. Hela det utrymmet har utnyttjats till baksätet, där det numera är gott om plats för benen. Gamla V60 var påtagligt trång i baksätet om man var från 180 centimeter och uppåt, då satt knäskålarna hårt inkörda i stolsryggen.

Men det finns många fler förbättringar och finesser på nya Volvo V60, som ni kan se på bilderna nedan.

 

Pekskärmens menyer känner vi igen från övriga 90- och 60-modeller. Det finns en del grafiska uppdateringar jämfört med XC90 2015, men i stort sett är allt sig likt.

Den numera klassiska "Tors hammare" finns givetvis med som en designmarkör på nya V60. Tittar man noga så hittar vi också Volvo-namnet i glaset.

Britten Robin Page har tagit över jobbet som chefsdesigner hos Volvo Cars efter Thomas Ingenlath, som flyttat till Polestar. Robin Page var påtagligt stolt över sin "baby", nya Volvo V60.

Även i bakljusen hittar vi Volvo-namnet, om man tittar noga.

Lex Kerssemakers ingår i ledningsgruppen och är en av Volvos mest erfarna chefer som har jobbat i Holland, Storbritannien, Tyskland, Sverige och nu senast tre år i USA.

På de "vanliga" V60-modellerna finns det ett litet utrymme under bagagerumsgolvet. Här kan man förvara bogserlina, startkablar och annat som behövs. Varningstriangeln är placerad under en lucka i bakluckan, så den kommer man alltid åt på ett snabbt och smidigt sätt (även med full last i bilen). Men det här förvaringsutrymmet under bagagerumsgolvet försvinner på Twin Engine modellerna.

Här ser vi bagageutrymmet i en V60 T8 Twin Engine. Det går att fälla upp luckan, som på bilden, för att stabilisera bagage, men det finns alltså inget förvaringsutrymme under luckan.

Under luckan i mittarmsstödet hittar vi ett förvaringsutrymme för mobiltelefoner, med dubbla USB-uttag och även ett 12V-uttag. Mobilen går att spegla med blåtand i pekskärmen med hjälp av Apple Carplay och Android Auto.

Bowers & Wilkins finns med som tillval på nya Volvo V60. Men den anläggningen kostar 39.900 kronor och tycker man prislappen är för saftig så erbjuder Volvo ett system från Harman Kardon. Sensus Connect Premium Sound, Harman Kardon 9", kostar 11.900 kronor.

Volvo använde ett annorlunda grepp när de skulle visa upp nya kombin V60. Journalisterna delades upp i två grupper och bussades ut till förorterna Lidingö och Täby, där bilarna visades i en "typisk" familjevilla. Annorlunda, men kanske inte direkt bättre då det blev väldigt trångt och rätt kallt – speciellt som det började snöa under presentationen.

 

Foto: Pär Brandt/auto motor & sport

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Som familjebil är andra generationen Volvo V60 en ny favorit hos mig!
175
19