Därför måste du slå in nyckeln i aluminiumfolie

Att förstärka radiosignalen från tändningsnyckeln är en metod biltjuvar använder för att enkelt och blixtsnabbt stjäla bilar. Men som du snart ska lära dig finns...
Annons

Att förstärka radiosignalen från tändningsnyckeln är en metod biltjuvar använder för att enkelt och blixtsnabbt stjäla bilar. Men som du snart ska lära dig finns det ett lika enkelt sätt att skydda sig, med vanlig aluminiumfolie.

Stöldmetoden bygger på att många moderna bilar har en komfortfunktion som innebär att nyckeln inte behöver sitta i låset. Det räcker att bilföraren har nyckeln i fickan eller väskan för att centrallåset ska öppna sig och bilen ska gå att starta.

Den så kallade ”nyckellösa” funktionen är smidig att använda men den öppnar upp en jättelik säkerhetslucka som biltjuvarna nu använder. Tyska bilistorganisationen ADAC har testat tjuvarnas metod att fånga upp och förstärka radiosignalen från tändningsnyckeln. ADAC testade 22 bilmodeller från ett dussintal tillverkare och alla gick att låsa upp och köra iväg med den här metoden.

När bilen startats behövs inte nyckeln längre. Om man inte slår av tändningen och tankar med motorn igång går det att köra hur långt som helst. Därför är det enkelt för tjuvar att snabbt transportera bilen långa sträckor, ut ur landet för att i ett senare skede demontera bilen eller koda om den med nya nycklar.

Genom att slå in nyckeln i aluminiumfolie skapar du det som kallas för ”Faradays bur”, ett avskärmat utrymme där elektriska fält och radiovågor inte kan passera. Ett enkelt sätt att testa blockeringen är att lägga din egen nyckel i aluminumfolie och se om bilen öppnar sig.

Som vi ser i YouTube-klippet går det inte att öppna den Mercedes SL som vi använder som testobjekt, så länge nyckeln ligger inne i folien. Men så fort vi packar upp nyckeln ur folien ”hittar” bilen radiosignalen och låser snällt upp dörrarna. Därefter är det bara att sätta sig i bilen och trycka på startknappen.

Filmen från tyska ADAC visar att det är väldigt lätt att stjäla en bil som står parkerad i närheten av en byggnad/villa där tändningsnyckeln finns. Radiosignalen från nyckeln ska vara tillräckligt stark för att bilen ska uppfatta det som att föraren är alldeles intill bilen. Men tjuvarna lurar bilen genom att fånga upp signalen från nyckeln och förstärka den med en radiosändare.

Ställer du din bil vid en allmän parkering vid exempelvis ett köpcentrum kan det finnas tjuvar där som följer efter dig med en radiomottagare. Om inte tändningsnyckeln ligger inslagen i aluminiumfolie är det lätt att fånga upp och förstärka radiosignalen.

På samma sätt blir det väldigt lätt att stjäla en bil som står på en villaparkering. Många av oss lägger bilnyckeln i ytterkläderna, som oftast finns i direkt anknytning till villans huvudingång. Om tjuven ställer sig utanför ytterdörren räcker det som regel för att fånga upp och förstärka signalen.

Istället bör man svepa in nyckeln i aluminiumfolie eller skaffa en liten metallåda där nyckeln förvaras. Det viktiga är att metallen i folien eller lådan är helt tät, utan öppningar där radiosignalen kan sippra ut.

Tjocklek och material spelar inte så stor roll. Aluminiumfolie är väldigt tunn, men räcker bra. Man kan även använda stål, koppar eller silver i en lagom stor ask/låda för att stoppa radiosignalen.

Därför måste du slå in nyckeln i aluminiumfolie
Det är enkelt för biltjuvarna att fånga upp nyckelns radiosignal och förlänga den. Men det är lika enkelt för dig att skydda dig med aluminiumfolie.
Därför måste du slå in nyckeln i aluminiumfolie
Allt du behöver att göra är att blockera radiosignalen från nyckeln, genom att slå in den i aluminiumfolie. Då går bilen inte att stjäla.
Annons
Annons
Rulla till toppen