Ännu en biltillverkare på gång att skrota dieselmotorerna

Ännu en biltillverkare på gång att skrota dieselmotorerna

Ytterligare en biltillverkare är på väg att göra klart att dieselmotorer inte hör till framtiden. Fiat/Chrysler ska sluta sälja dieselbilar i personbilar 2022, uppger Financial Times.

Anledningen är densamma som flera andra biltillverkare angett: efterfrågan på bilar med dieselmotorer minskar samtidigt som det kommer kosta betydligt mer än idag att utsläppsrena och testa en dieselmotor i framtiden.

Fiat, Alfa Romeo och Maserati säljer en del dieselmodeller i Europa idag. Chrysler, Dodge och Ram fokuserar betydligt mer på USA-marknaden och därmed på bensinbilar. Men FCA-koncernen har varit en av de trögaste på bilmarknaden på att ställa om till elbilar och hybrider, och det tvingas de nu alltså göra.

Och fort måste det gå. Dieselbilarnas lägre koldioxidutsläpp kan "rädda" flera biltillverkare från höga EU-böter när de nya utsläppsreglerna träder i kraft. Om dieselbilarna tas bort krävs alltså annan teknik för att sänka utsläppen, och det utvecklas inte i en handvändning.

Fiat/Chrysler hamnade mitt i dieselskandalen för några år sedan när koncernen anklagades för att ha fuskat med utsläppen.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag är övertygad om att eldrift i någon form hör mer till framtiden än dieselmotorer.
78
36