Köldchock: Så här tinar du frusna låset på sekunder

Hade billåset frusit imorse? Eftersom det ska vara lika kallt ett bra tag, kan det vara bra att känna till hur du snabbast tinar upp ett fruset lås.
Annons
Annons
Köldchock: Så här tinar du frusna låset på sekunder
Visst är det irriterande när låset fryser. Men det finns ett supersmart och enkelt knep.

Det finns många sätt att tina billåset när det har frusit. Man kan värma låset med sin egen andedräkt. Man kan värma nyckeln med en tändare. Har du alkogel (handsprit) i väskan kan du använda den, islösande låsspray funkar också. Men för att låset därefter inte ska frysa, eller kärva ihop, gäller det att smörja med riktig låsolja.

Använd dock inte universalspray som 5-56 eller WD40, de innehåller inte tillräckligt mycket smörjmedel. Det finns speciell låsolja som innehåller mycket grafit, som ger en långvarig smörjeffekt. Använd den på dörrlåset hemma också, då går det mycket enklare att vrida om nyckeln.

Men det bästa och snabbaste sättet är att fylla en platspåse med varmt vatten och hålla påsen mot låset. Låset tinar på några sekunder. Att hälla varmt vatten direkt på låset är en ganska vanlig metod, men inte så smart då vattnet så småningom fryser och får låset att kärva ännu mera. Använd plastpåse – mycket smartare!

En annan sak att tänka på när det är riktigt kallt är att smörja gummilisterna med glycerin eller speciellt gummifett, då fryser inte dörrarna fast.

Även om man har fjärrstyrd öppning av centrallåset gäller det att smörja dörrlåset. Skulle batteriet dra ur sig och vara helt tomt på ström fungerar inte centrallåset. För att komma in i bilen och ladda batteriet måste du därför använda den fysiska nyckeln. Och i det läget är det inte kul med ett fruset lås…

• Missa inte fler smarta tips, se länkar nedan.

Köldchock: Så här tinar du frusna låset på sekunder
Låsolja med grafit smörjer låsmekanismen och gör det lätt att vrida runt nyckeln, även på vintern.
Annons
Annons
Rulla till toppen