Färre sålda dieselbilar – men rekordmånad för Volvo

Antalet sålda bilar sjönk något i februari, men trots det den tredje bästa februari någonsin för nya bilar. Dieselbilarna fortsätter att rasa, medan el- och laddhybrider ökar.

Färre sålda dieselbilar – men rekordmånad för Volvo

"Registreringarna av nya personbilar minskade med 1,9 procent i februari. BIL Swedens prognos för helåret är en nedgång från 379.000 nya bilar ifjol till 360.000 bilar i år", säger Mattias Bergman, VD för BIL Sweden.

Men månaden visar inte nedgång för alla enskilda tillverkare, exempelvis visade Volvo Car Sverige en kraftig ökning. S90 och V90 är månadens toppsäljare, S60 och V60 Classic tar andraplatsen. Totalt ökar Volvo med 12,7 procent jämfört med förra året och landar på en marknadsandel av 24,6 procent med 6.700 registrerade bilar. 

Andra tillverkare som visar plussiffror är bland annat Skoda (+6,5 procent, +22 procent hittills i år), Seat (+23 procent) och Porsche (+97 procent).

Bland tillverkarna som tappade hittar vi BMW (-22 procent), Ford (-40 procent), och Tesla (-61 procent och hittills i år -73 procent).

Totalt sett ökar antalet nyregistreringar av supermiljöbilar, alltså elbilar och laddhybrider. I februari var uppgången 58 procent. Andelen supermiljöbilar av de totala nybilsregistreringarna var 6,6 procent, jämfört med 4,1 procent förra året.

"Vår prognos är att andelen supermiljöbilar för hela innevarande år kommer att uppgå till 9,4 procent", säger Mattias Bergman.

Riktigt tungt går det för dieselbilarna, som efter toppåret 2012 då andelen var uppe i 67 procent, nu har rasat till 44 procent. Så sent som i februari förra året var andelen 54 procent. Antalet nyregistrerade dieselbilar under februari minskade 20 procent jämfört med i fjol. 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!