Polisprejningar ökar: ”Polisen måste kontra med hårda tag”

Rekommendationen är att använda spikmatta istället för att preja. Men prejningarna har istället ökat. "Man kan fråga om det är prejningarna som ska minska med tanke på hur det ser ut", säger Polisförbundets huvudskyddsombud Emma Kronberg.
Annons

Polisens skadade bilar har kostat närmare en halv miljard kronor de senaste åtta åren. Detta enligt Kammarkollegiet som har hand om polisens försäkringar.

Antalet skador som uppstått vid prejningssituationer har ökat, trots att polisen för några år sedan gick in för att börja använda spikmattor som anses vara mer effektivt än prejning, när man ska stoppa en bil.

Förra året betalades en rekordsumma ut på närmare 16 miljoner kronor för cirka 340 prejningsskador. 

Polisförbundets nationella huvudskyddsombud Emma Kronberg menar att den allt hårdare arbetsmiljön och attitydförändringen mot polisen leder till att man från polisens håll måste kontra med hårda tag, så som prejning vid en eventuell biljakt.

”Man ska också ställa sig frågan om det är just prejningarna som ska minska med tanke på hur det ser ut. I fall det är en arbetsmetod som lever upp till det syfte man har med prejningen så kanske vi får leva med ökade prejningar med tanke på den arbetsmiljö vi har”, säger Kronberg till P3 Nyheter.

Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin, är kritisk till polisens prejningar och säger att helikoptrar och spikmattor borde användas i större utsträckning.

”Den här kostnaden är ju bara en del av facit, man måste ju lägga till personskadorna, skador för motpart och de kostnader och lidande som uppstår vid så kallade svallvågskrascher, det vill säga när medtrafikanter observerar ett utryckningsfordon och inte vet hur man ska hantera den egna bilen utan kör hastigt av vägen och krockar in i en stolpe eller in i ett annat fordon”, säger Lundälv till P3 Nyheter.

Annons
Annons
Rulla till toppen