Nya nummerplåtarna kommer tidigare än väntat

Har du koll på att det kommer nya registreringsskyltar i år? Men bara för att du köper en ny bil betyder inte det att du får den "nya" skylten.

Det kommer snart finnas två regplåtsalternativ.

För ungefär ett år sedan stod det klart lediga registreringsnummer var på väg att ta slut. Lösningen på problemet blir både slutsiffra och "slutbokstav". Båda registreringsskyltarna kommer att existera parallellt och de fordon som redan har ett registreringsnummer behöver inte ändra något.

Den nya skylten kommer i stort sett se likadan ut med undantaget av den sista siffran som i de nya skyltarna även kan bli en bokstav.

Med slutsiffra eller "slutbokstav" ökar antalet kombinationer till cirka 39 miljoner. 

Transportstyrelsens första prognos var att nuvarande registreringsnummer skulle räcka en bit in på 2019, men den prognosen höll inte. 

Något exakt datum för lanseringen av den nya registreringsskylten finns inte. Först ska det testas i alla system och hos alla aktörer som berörs.

Från sista kvartalet 2018 kan nya bilar få den helt nya nummerplåten där den sista siffran kan ersättas av en bokstav. Men att köpa en ny bil under slutet av 2018 innebär inte automatiskt den nya registreringsplåten.

"De kommer även i fortsättningen att slumpas ut så det kan säkert bli en del som blir besvikna när de får en "gammal" skylt även efter lanseringen, säger Christofer Kärrdahl, Transportstyrelsen till Aftonbladet. 

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Hoppas jag får nya registreringsnummerkombinationen på min nästa bil.
20
54