Volvo kör om alla konkurrenter – XC40 är Årets Bil

För första gången står Volvo som vinnare.
Annons
Annons

Vinnaren av Årets Bil-tävlingen brukar alltid bli offentlig när bilsalongen i Genève öppnar, och så är det även i år. Den här gången är det Volvo XC40 som står som vinnare, med 325 röster från motorjournalisterna som utser vinnarna.

Den kör därmed om konkurrenter som Seat Ibiza (242 röster) och BMW 5-serie (226 röster).

Volvochefen Håkan Samuelsson var förstås glad över beskedet – detta är första gången som Volvo vinner Årets Bil. Man lyckades inte vinna med XC90 och XC60 tidigare år.

”Det här är rätta bilen att vinna. Jag är glad att vi fick rösterna från alla länderna som tog med i betygsättandet – det visar att den här bilen verkligen är en succé. Den här bilen representerar framtiden för Volvo. Med en helt ny plattform utvecklad med Geely går den in på nya marknader för oss”, sa han.

XC40 är första modellen på Volvo Cars nya kompakta plattform CMA, som alla kommande modeller i 40-serien kommer att byggas på, inklusive fullt elektrifierade modeller.

Modellen är först ut med en bildelningsfunktion via Volvos digitala nyckelteknologi och en smartphone-app. XC40-ägare kan därmed dela bilen med familj och vänner utan att lämna över en fysisk nyckel.

XC40 är även först med prenumerationstjänsten Care by Volvo, som erbjuder tillgång till bil via en fast månadskostnad istället för traditionellt ägande. 

 

Poängställningen i finalomgången:

Volvo XC40, 325 poäng.

Seat Ibiza, 242 poäng.

BMW 5-Series, 226 poäng.

Kia Stinger, 204 poäng.

Citroën C3 Aircross, 171 poäng.

Audi A8, 169 poäng.

Alfa Romeo Stelvio, 163 poäng.

 

I juryn ingår 60 motorjournalister från 23 länder. Varje jurymedlem får 25 poäng att dela ut till de sju finalisterna. Tio poäng är max för ”ettan” och minst fem bilar (av de sju finalisterna) ska få betygspoäng. Den som är snabb på att räkna i huvudet inser att det finns totalt 1.500 poäng att dela ut från juryn.

 

Annons
Annons
Rulla till toppen