Mercedes Digital Light varnar för faror utan att du behöver titta bort från vägen

Så funkar nya tekniken som uppmärksammar föraren på faror längs vägen.

Mercedes Digital Light varnar för faror utan att du behöver titta bort från vägen

På bilsalongen i Genève visar Mercedes upp en intressant nyhet som ska ta strålkastarna till nästa nivå. Tekniken kallas Digital Light och fungerar ungefär som en head up-display – fast på vägen istället för i vindrutan.

Tanken med en head up-display är att visa den allra viktigaste informationen i förarens synfält. Digital Light fungerar på samma sätt och kan varna för till exempel halt väglag, vägarbeten, fotgängare och om föraren är på väg att glida över i mötande körfält.

Föraren kan också få navigationsanvisningar, som till exempel "sväng nästa höger" Men till skillnad från en head up-display varnas föraren alltså med hjälp av strålkastarna på vägbanan.

Den här tekniken visades upp redan för tio år sedan men det är först nu som den faktiskt bli verklighet. Däremot verkar det som att det dröjer ytterligare ett tag innan den finns i "vanliga" bilar. Premiärmodellen blir nämligen Mercedes-Maybach S-klass.

Vid sidan av de vanliga strålkastarna finns små, monokroma projektorer med en upplösning på över en miljon pixlar var. De kan projicera en ganska högupplöst bild på vägbanan framför bilen.

Flera biltillverkare som Opel, BMW och Audi har investerat enormt mycket i utvecklingen av strålkastare. Flera bilmodeller finns nu med "matrixstrålkastare" som kan stänga av enskilda ljuskäglor individuellt, för att inte möta bländande bilister.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Bra strålkastare på bilen är viktigt för mig.
95
0