GSR investerar 4 miljarder i Nevs – ny fabrik i Trollhättan

I närvaro av statsminister Stefan Löfven tecknades på onsdagen ett avtal som innebär att kinesiska GSR investerar 4 miljarder kronor i Nevs. Bland annat finns planer på en batterifabrik i Trollhättan.

I närvaro av den svenska statsministern Stefan Löfven, tecknades på onsdagen ett avtal mellan Nevs och den kinesiska investeraren GSR Capital, en aktör med fokus på elbilar, ren energi, moderna jordbruksprodukter, bioteknik och trådlösa kommunikationslösningar.

Avtalet innebär att GSR investerar 500 miljoner dollar (cirka 4 miljarder kronor) i Nevs.

"GSR ger oss inte bara oss ett finansiellt tillskott, företaget är också mycket engagerat i elbilar och affärer runt elbilar och olika satsningar mot ett grönare samhälle", säger Stefan Tilk, vd och koncernchef på Nevs.

Samtidigt avslöjade GSR planerna på en batterifabrik på Saabs gamla fabriksområde i Trollhättan. Elbilsbatterierna som sätts samman i Trollhättan kommer att användas i Nevs elbilar, men blir även tillgängliga för andra aktörer i Sverige.

"Nevs uppfyller alla förutsättningar för en sådan tillverkning, god tillgång på elkraft, perfekt läge nära älven, vägar och järnvägar. Vi ligger mitt i Sveriges industriella hjärta, med Nevs, Volvo och många andra företag inom fordonsindustrin. På Nevs eget industriområde finns dessutom mark för en sådan fabrik", säger Stefan Tilk.

Nevs fabrik i Trollhättan, om den blir verklighet, blir en konkurrent till Northvolt som ska tillverka litiumjonbatterier, framför allt till elbilar. Northvolts batterifabrik ska byggas i Skellefteå och ge minst 2.000 jobb. 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Håller tummarna att det blir en batterifabrik i Trollhättan!
90
9