Bilförare kan varnas om halka i realtid

Med en "Halkvarnare" ska bilister bli uppmärksammade på halt väglag och försämrad vägkvalitet i realtid.
Annons

Bilförare kan varnas om halka i realtid
Med en uppkopplad enhet och appen ”Halkvarnaren” ska bilister bli uppmärksammade på halt väglag och försämrad vägkvalitet i realtid. Bild: Bigstockphoto

Halkolyckor leder ofta till svåra skador eller i värsta fall dödsfall. För att minska antalet olyckor och rädda liv har Infocar tillsammans med Bilprovningen tagit fram en lösning som ger bilägare varningar om halt väglag i realtid. 

I ett första steg fick Volvo V70-ägare erbjudande om den nya trafiktjänsten. 1.000 personer anmälde sitt intresse för att delta i projektet. 

Data samlas in från de 1.000 Volvobilarna som rullar på vägarna. Förutom de bilägare som medverkar i projektet har ett antal andra bilägare möjlighet att ta del av den informationen genom en app.

Volvoägarna har tillgång till halkvarningar och i framtiden ska de även få information om vägkvalitet såsom gropar och fartgupp.

”Just nu erbjuds tjänsten till en begränsad kundgrupp, men förhoppningen är naturligtvis att fler ska kunna ta del av den på sikt”, säger Hans Tyskhagen, Bilprovningens projektledare.

Bilarna som är utrustade med en Infocar Connect-enhet (även kallad OBD-dongle) registrerar halt väglag och skickar via molnet varningar till alla bilägare som laddat ned appen ”Halkvarnaren”. Varningen kommer som ett ljud eller en vibration i mobilen till de bilförare som befinner sig i närheten av ett halkområde.

Enheten läser av signaler från sensorer i bilen och samlar information om bland annat däckrotation, acceleration, utetemperatur och regnmängd. Genom att jämföra däckrotationen med motoreffekten och bilens förflyttning får programvaran i enheten fram en skattning av friktion mellan däcken och vägen.

 

Annons
Annons
Rulla till toppen