Självkörande Volvo XC90 i dödsolycka

Fotgängare omkom när bilen var i autonomt läge.
Annons
Annons

En självkörande Volvo XC90 var inblandad i en dödsolycka i Arizona under söndagen. En kvinna kördes på av bilen, som kördes i autonomt läge av Uber, och hon avled efter olyckan.

Uber stoppar nu hela projektet med självkörande taxibilar. Det är Uber och inte Volvo som utvecklar tekniken i de självkörande bilarna.

Det satt en förare i bilen när olyckan inträffade men den var alltså i autonomt läge och hade hand om körningen själv när kvinnan kördes på vid ett övergångsställe. Uber samarbetar bland annat med transportmyndigheten som ska utreda olyckan.

”Våra hjärtan går ut till offrets familj. Vi samarbetar fullt ut med lokala myndigheter för att utreda olyckan”, skriver Uber i ett uttalande.

Det här är inte första gången som Ubers självkörande bilar är inblandade i olyckor. För ett drygt år sedan kraschade en självkörande Volvo XC90 och hamnade på sidan. Vid flera andra tillfällen har bilen kört mot rött.

Volvos samarbete med Uber innebär att tusentals bilar ska levereras fram till 2021.

Uppdatering 20/3: Volvos officiella kommentar lyder så här: ”Vi har tagit del av denna incident och våra tankar är med familjen till den kvinna som det handlar om. Vi är också insatta i att Uber samarbetar med de lokala myndigheterna i den utredning som görs kring vad som inträffat.”

Annons
Annons
Rulla till toppen