Volvo gör klart: Nästa generation XC90 får ingen dieselmotor

"Vi hade gärna haft en laddhybrid och elversion av XC40 redan idag."

Volvo gör klart: Nästa generation XC90 får ingen dieselmotor

På bilsalongen i Genève visade Volvo upp nya V60. Vi fick en pratstund med Volvochefen Håkan Samuelsson.

• Med tanke på bonus/malus-systemet som införs i sommar – hur tror ni det kommer påverka V90:s dominerande ställning i nyregistreringsstatistiken?

"Det blir lönsammare att köra med små bilar, men beskattningen är fortfarande koldioxidbaserad och då står sig dieseln bra, inte minst i större bilar."

• De tyska tillverkarna tror fortsatt på diesel. Mercedes satsar på laddhybridteknik med dieselmotor, Volkswagens Matthias Müller menar att dieselmotorn kommer att få en renässans. Kan den enade fronten för diesel bero på att de tyska tillverkarna har investerat sig fast i dieseltekniken? 

"Det är möjligt. Har man en fabrik för bara dieselmotorer så har man en annan situation än Volvo. Våra diesel- och bensinmotorer är konstruktionstekniskt mycket lika och monteras i samma fabrik i Skövde eller Kina, vi kan enkelt justera vår kapacitet om vi ser en ytterligare ökning av bensinmotorer. En bensinmotor med mildhybrid är kostnads- och utsläppsmässigt ungefär likvärdig med en diesel. Vi ser det som en bra basmotor i framtida Volvobilar. En modern diesel är precis lika ren som en bensinmotor, men ska vi under 95 gram koldioxid per kilometer hjälper varken diesel eller mildhybrid, då måste vi gå till laddhybrider i första hand och sedan helt elektriskt."

"Som liten tillverkare kan vi inte prioritera en ny dieselmotor om vi ska vara ledande inom elektrifiering"

Volvochefen hade gärna sett en laddhybrid- och elversion av XC40 redan nu.

• När ser vi den sista Volvo personbilen med dieselmotor lämna produktionsbandet? 

"Vi har en generation dieselmotorer i våra bilar idag och den kommer att säljas så länge våra kunder väljer den. Däremot har vi sagt att vi inte kommer att utveckla någon helt ny generation dieselmotorer. Som liten tillverkare kan vi inte prioritera en ny dieselmotor om vi ska vara ledande inom elektrifiering."

• När nästa generation XC90 lanseras 2021, kommer den då finnas med dieselmotor och mildhybridteknik?

"Det slutgiltiga beslutet är inte fattat, men för att vara tydlig: i dagsläget har vi inga planer på att sätta en dieselmotor i kommande XC90." 

• De senaste åren har det gått fantastiskt bra för Volvo. Om ni skulle vilja göra om något under den perioden vad skulle det vara? 

"Nu har det ju gått bra så det är svårt att komma på något på rak arm. Men det går inte att sticka under stol med att om vi hade vetat det vi vet idag för fem år sedan hade vi börjat med elektrifieringen tidigare. Vi hade gärna haft en pluginhybrid och elbilsversion av XC40 redan idag. Det gäller att titta framåt och göra rätt saker."

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Helt rätt beslut av Volvo att inte utveckla en ny generation dieselmotorer.
150
107