Nya uppgifter: Konflikt i regeringen om dieselförbudet

Miljöpartiet vill förbjuda fler dieselbilar – men Socialdemokraterna vill inte tappa väljare i villaförorterna.

Nya uppgifter: Konflikt i regeringen om dieselförbudet

Miljözonerna och förbudet mot vissa dieselbilar har skapat en spricka i regeringen, skriver Expressen. Enligt källor med insyn är Miljöpartiet och Socialdemokraterna inte överens om dieselförbudet.

Socialdemokraterna vill enligt de här uppgifterna inte att dieselförbudet ska bli en valfråga, för då riskerar partiet att tappa stöd i den viktiga bilbranschen och bland väljare i de bilburna villaförorterna. Socialdemokraterna vill tillåta fler dieselbilar än Miljöpartiet.

Regeringen skulle egentligen komma med besked i dieselfrågan redan i december, men konflikten gör alltså att frågan drar ut på tiden och har nu gått upp på ministernivå, skriver Expressen.

Det finns över en miljon dieselbilar i Sverige som skulle kunna förbjudas om Transportstyrelsens förslag om miljözoner går igenom. Många av dem är bilar som ägarna köpt eftersom de subventionerades och kallades miljöbilar för bara några år sedan.

I slutet av februari kom nyheten att tyska städer får förbjuda dieselbilar för att förbättra luftkvaliteten. Även svenska städer får införa miljözoner, men exakt hur de ska utformas är inte klart än. Zonerna där bara de renaste bilarna får köra ska bara tillåta elbilar och bränslecellsbilar.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag tycker det är helt rätt att förbjuda de smutsigaste dieselbilarna i stadskärnorna.
184
327