Elon Musk: ”Artificiell intelligens är farligare än kärnvapen”

"Jag är väldigt nära att revolutionera AI och det skrämmer skiten ut ur mig", säger Musk.
Annons

Elon Musk:
Elon Musk är ”skiträdd” för vad AI kan innebära för mänskligheten.

Om det finns något man kan säga om Elon Musk så är det att han är tekniskt kunnig. Ett av Tesla-grundarens mindre kända företag är Neuralink som undersöker möjligheten att upprätta en koppling mellan den mänskliga hjärnan och datorer, i syfte att bota sjukdomar och öka vår intelligens.

En inte helt ofarlig operation om man ska tro Elon Musk. CNBC rapporterar att Elon Musk under en konferens har uttyckt att artificiell intelligens (AI) är potentiellt farligare för den mänskliga arten än kärnvapen.

”Jag är väldigt nära, att revolutionera AI och det skrämmer skiten ut ur mig”, säger Musk. ”Det är mycket kraftfullare än nästan alla inser, och förbättringsgraden är exponentiell.”

Många, exempelvis Facebook-grundaren Mark Zuckerberg och Harvard-professorn Steven Pinker, hävdar att Musks rädsla och hans AI-förutsägelser är ”oansvariga”, men Musk hävdar att de som inte lyssnar på hans varningar är ”dårar”.

”Det största problemet med så kallade AI-experter är att de tror att de vet mer än de gör, och de tror att de är smartare än de faktiskt är,” säger Musk.

Musk tror att faran med AI kan lösas genom reglering.

”Det måste finnas en offentlig organisation eller myndighet med insyn som kan säkerställa att AT-utvecklingen sker på ett säkert sätt. Jag tror att faran med AI är mycket större än kärnvapen och ingen skulle acceptera att vem som helst får bygga kärnvapen.”

Musk underströk att man måste skilja på specifik teknik, som autonoma bilar, och AI.

Efter dödsolyckan med Volvo-Ubern, som många experter menar kunde ha undvikits, verkar tekniken för närvarande bära skulden. Efter olyckan slutade både Uber och Toyota att testa sina autonoma fordon.

Annons
Annons
Rulla till toppen