Lotus debuterar i Swedish GT – med prins Carl Philip!

Prins Carl Philip byter tävlingsbil och kör sportvagnsmärket Lotus i Swedish GT – tillsammans med femfaldige svenske mästaren Richard Göransson och världsmästaren Thed Björk.

Lotus debuterar i Swedish GT – med prins Carl Philip!
Geely Group Motorsport ställer upp med en Lotus Evora GT4 som körs av Prins Carl Philip, Richard Göransson och Thed Björk (dock ej på bild).

Efter ett par säsongen i STCC med en seger som främsta merit satsade prins Carl Philip på Swedish GT i fjol. I GT-klassen slutade han på en meriterande andraplats totalt efter en rad fina resultat.
Men sedan har det varit oklart var motorprinsen skulle tävla under 2018.

Nu vet vi. I Göteborg presenterades idag ett nytt team i årets Swedish GT-serie – med prins Carl Philip samt rutinerade racingstjärnorna Richard Göransson och Thed Björk som piloter i satsning på en helt ny tävlingsbil – en Lotus Evora GT4.

Huvudägare till brittiska sportvagnsmärket Lotus blev i höstas kinesiska bilkoncernen Geely vilket i ett slag öppnade vägen för de svenska volvoanknutna racerförarna att tävla med en Lotus Evora GT4 i den svenska mästerskapsserien, Swedish GT.

Inte så konstigt att vår motorprins var brett leende.

"Detta känns spännande och bra på samma gång. Ny biltyp men jag tror att jag kommer att lära mig snabbt – inte minst med Richard och Thed som teamkompisar. De har mycket att lära ut och det ska bli kul att köra ihop med dem. Målet är att utmana om GTB-klasstiteln och jag känner mig säker på att vi har vad som krävs för det", påpekade prins Carl Philip som nu signerat ett nytt kontrakt för 2018.

Ett nytt team i årets Swedish GT-serie med prins Carl Philip samt Richard Göransson och Thed Björk bakom ratten i den nya tävlingsbilen, en Lotus Evora GT4.

Richard Göransson inleder säsongen med att köra ihop med prinsen i GT-premiären på Knutstorp medan Thed Björk nästa lopp i Falkenberg.

"För mig passar det oerhört bra att backa upp prinsen för att vi förhoppningsvis ska kunna vinna Swedish GT tillsammans", säger Richard Göransson.

Göransson och Björk blir därmed tillsammans med vår svenska motorprins de första fabriksförarna i den nya motorsportavdelningen som skapats inom bilkoncernen Geely – med officiella namnet Geely Group Motorsport.

Första testet med den nya tävlingsbilen sker på Mantorp Park den 12 april. Fler testdagar för teamet med den nya tävlingsbilen är också inplanerade inför tävlingspremiären i Swedish GT på Knutstorp Ring. Swedish GT är ett långloppsmästerskap som kör tillsammans med STCC under fem tävlingshelger i Sverige med bilar från McLaren, Porsche, Ferrari, med flera, i startuppställningen.

Geely Swedish GT 2018:

Richard Göransson

Bor: Örebro
Född: 6 augusti 1978

Statistik STCC
Aktiva säsonger 1998, 2003 - 2016
Antal race: 174
Segrar: 43 (24.7 %)
Pallplatser: 82 (47.1 %)
Pole positions: 16 (11.9 %)
Snabbaste varv: 46 (26.4 %)

Not: Richard har även tävlar i rally samt sportvagn med stor framgång.

Carl Philip Bernadotte

Bor: Stockholm
Född: 13 maj 1979

Statistik STCC:
Aktiva säsonger: 2013 - 2016
Antal race: 47
Segrar: 1 (2.1 %)
Andraplatser: 0 (0%)
Tredjeplatser: 0 (0%)
Pallplatser: 1 (2.1 %)
Pole positions: 0 (0%)
Snabbaste varv: 1 (2.1 %)

Not: Har även tävlat i sportvagnklass.

Lotus Evora GT4

Motor:
Typ: V6 VVT-i 2GT-FE
Volym: 4 000 cm3.
Effekt: 360 hk vid 6 500 varv/min.
Vridmoment: 445 Nm vid 5 500 v/min.

Transmission
Sekventiell, 6-växlad växellåda.

Chassi
Fram: Dubbla A-armar i smidd aluminium.
Bak: Dubbla A-armar i smidd aluminium.
Stötdämpare: Justerbara Öhlins TTX.
Fjädrar: Eibach fjäderben.
Krängningshämmare, fram/bak.

Däck
Fram: 18 x 8,5 tum. Bak: 18 x 10 tum.

Vikt: 1 190 kg.

Kalender Swedish GT 2018

4-5/5 Knutstorp
16-17/6 Anderstorp
18-19/8 Karlskoga
8-9/9 Rudskogen
21-22/9 Mantorp Park

Lotus tävlar i GT4-klassen i England. Bild: LAT

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tror Geely Group Motorsport kommer vinna serien.
39
10