Hundhår i bilen – så städar du – tips, guide och så tar du bort dålig lukt

Hundhår i bilen – så städar du – tips, guide och så tar du bort dålig lukt
Gummiborste, fuktade vinylhandskar och en rejäl våtdammsugare – det är vad som behövs för att få bort hundhår.

Vi är många bilägare som förutom att vi gillar bilar också älskar hundar. Men vi älskar kanske inte hundhår. Och inte heller den lukt som brukar bita sig fast i bilen. Att få bort hundhår och odör ur bilen kan vara ett litet helv… förlåt, elände! Men här är tipsen som hjälper dig.

Som vi ser i filmerna längst ner på sidan har hundhår en fantastisk förmåga att bita sig fast i bagageutrymmets klädsel. Det luddiga syntetmaterial som mattor och sidopaneler är klädda med suger fast hundhåren, nästan som hårstråna var invävda i klädseln.

Det finns några knep som underlättar rengöringen men det första man ska överväga är att skaffa en riktig hundbur, det är säkrast för både hund/hundarna och övriga i blen. Alternativet (billigare) är en bagagerumsmatta i gummi (eller plast) som skyddar golvet. De flesta biltillverkare har en specialskräddad skyddsmatta som passar perfekt i utrymmet, det finns även varianter på eftermarknaden till de mest populära bilarna.

Ett budgetalternativ är att man uppsöker sin lokala byggmarknad och ser om de har någon kvarbliven bit av heltäckningsmatta som man kan köpa för ett billigt pris. Använd en kraftig sax och klipp till mattan så att den passar bagagerumsgolvet. När mattan blivit smutsig kan man ta ut den och rengöra separat, eller helt enkelt slänga den (klipp dock först ut en ny matta med den gamla som mall).

Ett bra knep man kan använda både i bilen och i hemmet är att ha vinylhandskar (diskhandskar) på händerna. Bäst effekt får man om handskarna är lätt fuktade, ha en hink med vatten inom räckhåll. På något märkligt sätt sugs hundhåren upp från klädseln (statisk elektricitet?) och i kombination med en stark dammsugare blir det mycket enklare att få bort hårstråna ur klädseln.

Knep nummer två för att få bort hundhår är att använda en så kallad gummiborste. Det ser ut som en vanlig borste men borststråna är av gummi. Helt suveräna hjälpmedel men man hittar dem sällan i bilaffärer utan får gå till djurbutiken istället. Googlar man på "gummiborste" så finns det gott om butiker på nätet som har de här speciella borstarna för hundhår.

När man använder gummiborste och dammsugare med ett hårt munstycke så gäller det att hålla ett öga på klädseln. Det är väldigt olika kvalitet på klädselmaterial och bagagerumsmattor. En del trådar upp sig och "luddar" väldigt lätt, vilket gör att man skadar materialet. Använd alltså verktygen med försiktighet.

Har man en originalmatta i bagageutrymmet som lätt trådar upp sig så lär den se rätt tråkig ut efter ett antal städningar. Då bör man direkt köpa en gummimatta till golvet och/eller klä in sidorna med till exempel heltäckningsmatta.

Alla har inte tillgång till tryckluft, men skulle man ha det så kan ett blåsmunstycke hjälpa till att frigöra hundhåren från mattan. Med blåsmunstycke i ena handen och dammsugaren i andra kan man jobba sig fram rätt effektivt. Tryckluft är också suveränt för att få rent i trånga utrymmen, tänk dock på att skydda ögonen eftersom det är lätta att skräp blåser iväg och sedan studsar tillbaka. Tryckluft är även bra till exempelvis ventilationsgaller där man inte kommer in med andra verktyg.

I en av instruktionsfilmerna använder man en typ av sten för att plocka upp lösa hundhår ur mattfibrerna. Den tekniken är inte så vanlig i Sverige på hundar och katter, men används på långhåriga hästar. Då kallas det ryktsten. Men söker man på nätet med "ryktsten + hund" så finns den produkten också att köpa på nätet.

Slutligen kommer vi till det här med lukten av hund. Även om de flesta av oss älskar hundar så är lukten inte den främsta anledningen. Att få bort hundhåren gör mycket för att minska lukten men räkna med att det även kan behövas en våtrengöring av mattor, klädsel, textilier och plastpaneler i bilinredningen.

Till detta behövs en våtdammsugare. En vanlig dammsugare för hemmet drar sugluften genom motorn för att kyla den. Skulle man suga upp vatten med en hemdammsugare blir det kortslutning och sen får man köpa en ny dammsugare. Sällan populärt…

En våtdammsugare drar däremot först ned luften i en behållare och där samlas vatten, hundhår och grov smuts. En kraftfull våtdammsugare går att hitta för 500–1.000 kronor och den investeringen ångrar man inte. Med en våtdammsugare går det att våtskrubba golvmattor och klädsel med en lagom mjuk borste och sedan suga upp det smutsiga vattnet. Inte sällan måste man upprepa processen flera gånger för att få rent.

Ännu bättre ändå är om man kan hyra en professionell våtdammsugare som sprutar in vatten i textiler och sedan genast suger upp vattnet igen. De här maskinerna är väldigt effektiva men så pass dyra att man förmodligen inte köper en till sig själv.

Efter att man använt våtdammsugare brukar textilierna vara halvtorra och bilen behöver stå och torka över natten, gärna med öppna dörrar i ett uppvärmt garage.

Tvättar man hunden regelbundet minskar lukten. Men om det ändå biter sig fast en viss lukt av hund i bilen finns det en produkt vi varmt kan rekommendera: Yocoair. Med uppenbar risk för att bli anmälda för textreklam så är det en unik produkt som inte döljer dålig lukt (med en ännu starkare lukt) utan faktiskt tar bort. Yocoair säljs hos de stora kedjorna, som exempelvis Mekonomen och Clas Ohlson. Yocoair är väldigt bra till gympaskor och andra föremål som blir svettiga.

Sista steget för att få bort dålig hundlukt är att göra en så kallad ozonbehandling. Det finns ozongeneratorer för konsumentbruk men de är så pass dyra att man lämpligen vänder sig till en bilrekondare, de är dessutom proffs på processen och vet hur man bäst gör för att få bort dålig lukt.

En sådan här specialdammasugare är helt underbar att använda. Den sprutar in vatten i textilierna och suger sedan direkt upp vattnet igen. Som en "punkt-tvättmaskin", om man så vill. Ganska dyr, och kanske inget man köper till sig själv men finns hos bilrekondare och ber du snällt kan du säkert få hyra den över helgen.

När man ska göra rent bilinredningens textilier så börjar man med diskmedel, vatten och en lagom mjuk borste. Skrubba rent och sug sedan upp vattnet med en våtdammsugare. Använd inte några skarpa kemikalier, det kan ge fläckar som inte går bort i efterhand.

Munstycket på specialdammsugaren sprutar ut vatten, men suger sedan direkt in vattnet igen. Väldigt effektivt på bilklädsel men har du en tygsoffa hemma som blivit fläckig så kommer den att bli som ny igen om du använder den här rengöringstekniken.

En våtdammsugare kostar inte så många hundralappar och den klarar vatten, grov smuts och hundhår. Sugkraften är hög, jämfört med dammsugare för hemmet. En bra investering som du inte kommer att ångra.

Gummiborste är ett bra hjälpmedel, både för att borsta bort hår direkt på hunden och att i efterhand få upp hundhåren ur bagagerumsmattan. Besök din djuraffär för att se vad som finns eller sök runt på nätet.

En bagagerumsmatta som är gjord för bilmodellen, och passar intill hjulhusen, är förstås en stor hjälp för hundägaren. Att foliera ovansidan av stötfångaren, för att undvika skrapmärken från tassarna, är inte heller dumt.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag gillar bilar och jag älskar hundar! Men kanske inte hundhår...
43
4