Stora bilhandlare lämnar Blocket – väljer Wayke istället

Blocket har fått rejäl konkurrens. Både Bilia och Din Bil har hoppat av Blocket till förmån för bilbranshens eget alternativ, Wayke.

Wayke har blivit en allvarlig utmanare till Blocket.

Utvecklingen för Wayke, bilbranschens motsvarighet till Hemnet, har gått i en rasande fart sedan lanseringen i höstas. Efter bara fyra månader har plattformen över 40.000 bilannonser. Blocket har därmed fått rejäl konkurrens. 

Bakom satsningen står bland annat Motorbranschens Riksförbund tillsammans med 362 svenska bilhandlare. Bilia, Nordens största bilkedja, är en av de aktörer som valt att ta bort sina Volvo- och Renault-annonser på Blocket till förmån för Wayke.

"Vi är vana att det då och då dyker upp konkurrenter. Jag har full förståelse om en kund väljer att prova andra kanaler", säger Blockets vd Jan Prokopec till DN.

Men runt om i landet finns även ett stort antal andra märkeshandlare som är knutna till Wayke och expansionen pågår för fullt, bland annat Din Bil med märkena Volkswagen, Skoda, Audi, Seat och Porsche.

"Wayke visar att vi kan kroka arm i branschen och att konkurrenter kan samarbeta och tillsammans göra en start-up. Det här är bland det största som har hänt i branschen på väldigt många år och jag tycker det är jättespännande", säger Claes Jerveland, VD Volkswagen Group Sverige.

Till en början var Wayke öppet för endast bilhandlare, men nu kan även privatpersoner annonsera. Privatsålda bilar på nätet kan vara stulna eller manipulerade på olika sätt, men Wayke bakgrundskollar alla bilar innan de läggs ut.

"Det ska vara tryggt att välja en bil från Wayke", säger Martin Fransson, VD Wayke Sweden, till DN.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag har varit inne på Wayke.
128
68