Polisen informerar om dubbdäck – får sitta på om vinterväglag råder

Den kalla våren har gjort många osäkra om dubbdäcken får användas efter 15 april. Polisen förtydligar att dubbdäck är tillåtna – men bara om det råder vinterväglag.

Polisen informerar om dubbdäck – får sitta på om vinterväglag råder

Som alla vet är våren försenad och det skapar frågor kring användandet av dubbdäck. Vinterdäckslagen säger att vinterdäck ska användas under perioden 1 december – 31 mars. Dubbdäck är tillåtna under perioden 1 oktober – 15 april.

Men nu närmar vi oss snart 15 april, samtidigt som många bilister fortfarande möter ishalka på vägen till jobbet på morgonen. Så vad är det som gäller?

Via olika lokala Facebook-sidor går polisen ut och förtydligar vinterdäckslagen. Budskapet är enkelt: dubbdäck får användas om det råder vinterväglag.

Polisens definition av begreppet vinterväglag är följande: "Det är vinterväglag om det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan eller vägrenen."

Det är även så att dubbdäck får användas om man är på väg mot en destination där det råder vinterväglag, typexemplet är en skidresa från söder till norra delarna av Sverige.

Men även om det är tillåtet med dubbdäck eller om det råder vinterväglag så finns det en del lokala undantag med dubbdäcksförbud. Bland annat Stockholm, Göteborg och Uppsala har dubbdäcksförbud på vissa gator. De som bryter den regeln riskerar böter på 1.000 kronor.

För de som vill fördjupa sig i alla detaljer om vinterdäck, sommardäck och dubbdäck har polisen samlat reglerna på den här sidan (klicka för att hoppa dit i nytt fönster). Det finns även information om dubbdäcken hos Transportstyrelsen samt hos Däckbranschens informationsråd.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag har redan skiftat till sommardäck.
34
60