Undvik besiktningskaos och körförbud – kontrollera din besiktningstid hos Transportstyrelsen

Undvik besiktningskaos och körförbud – kontrollera din besiktningstid hos Transportstyrelsen
Undvik körförbud och bekymmer genom att kontrollera din besiktningsperiod hos Transportstyrelsen.

Den 20 maj ändras besiktningsreglerna i Sverige, på flera områden. Dels förlängs besiktningsintervallet från 12 till 14 månader, men det kommer också nya krav på att även A-traktorer måste besiktigas.

Transportstyrelsen gick för en månad sedan ut och varnade för att cirka 600.000 fordon ligger i farozonen för körförbud. När de nya reglerna börjar gälla innebär det att många fordon får ett nytt och tidigare datum för nästa besiktning. Därför är det viktigt att alla kontrollerar sin besiktningstid:

"Alla fordonsägare bör kontrollera vilket datum som gäller för dem, speciellt om deras fordon är besiktat i början av sin senaste besiktningsperiod", sa Anders Gunneriusson som är utredare på Transportstyrelsen.

Hur kontrollerar man då sin besiktningsperiod? Det är faktiskt barnsligt enkelt, tack vare Transportstyrelsens hemsida där man knappar in registreringsnumret och får svar direkt (klicka på länken för att hoppa dit i nytt fönster).

De nya reglerna innebär också att alla A-traktorer måste besiktigas. Av de nästan 16.000 A-traktorer som finns i Sverige är det under 500 som besiktigats, vilket innebär en större arbetsbelastning hos besiktningsstationerna de närmaste två månaderna. Våren är redan från början en period då det kan vara svårt att hitta besiktningstid när motorcyklar, husvagnar och semesterbilister måste få sina fordon besiktigade.

Bilar som är 50 år eller äldre blir besiktningsbefriade enligt de nya reglerna, men detta gäller först från 20 maj 2018. Kontrollerar man idag en bil som är 50 år eller äldre står det att den ska besiktigas, vilket kan bli en smula förvirrande. Vi ställde därför följande fråga till avdelningen för fordonsfrågor hos Transportstyrelsen:

När kommer man se i registreringsbeviset eller på mina fordon online att besiktningsbefrielsen gäller ett äldre fordon?

"Tidigare har det funnits information på registreringsbeviset om inställelseperiod," svarar Transportstyrelsen. "Det har vi dock tagit bort hösten 2017. Så man kommer inte se på registreringsbeviset när man ska besikta (eller inte besikta). Från 20 maj kommer de fordon som har en godkänd kontrollbesiktning inom 24 månader att se förändringen online."

De som har veteranbilar, 50 år eller äldre, får alltså ha lite is i magen innan förändringen syns i systemen.

 

Kontrollera vilken ny besiktningsperiod som gäller för din bil och vänta inte med att beställ tid till sista stund.

Nya besiktningsregler 20 maj

• Personbilar ska besiktas

- första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången
- andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes
- därefter senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes.

• Krav på besiktning införs för A-traktorer

• Fordon – oavsett vikt – som är äldre än 50 år och inte används i yrkestrafik samt motorcyklar som är äldre än 40 år behöver inte besiktas. Detta under förutsättning att fordonet har gått igenom en godkänd kontrollbesiktning under de senaste 24 månaderna före den 20 maj 2018.

Klicka på bilden, knappa in ditt regnummer och sedan får du besked när det är dags att besiktiga. Den där gamla magkänslan att "jag brukar besiktiga på hösten" stämmer inte längre, kontrollera i god tid.

De nya besiktningsreglerna innebär att många 60-talsklassiker blir besiktningsbefriade 20 maj, som Porsche 911 R 2,0 från 1967. För motorcyklar gäller 40 år, vilket inneburit en kraftig prishöjning på många mc-modeller från 70-talet.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag tycker att de nya besiktningsreglerna är bättre än de gamla!
13
8