Prov: Mercedes-AMG CLS 53 – en elchock med turboknuff

Premium Vi har provkört lätthybriden Mercedes-AMG CLS 53 med nya, raka sexan som har både turbo och elkompressor. Vi är faktiskt lite (el)chockade!

Prov: Mercedes-AMG CLS 53 – en elchock med turboknuff

Vad är nytt? Nya CLS bygger förvisso på samma plattform som E-klass, men karossen är helt ny liksom AMG 53-drivlinan som består av en rak sexa på tre liter som både har ett stort turboaggregat på motorns ena sida och en elektriskt driven kompressor på den andra. Därtill sitter det en elmotor mellan motorns utgående axel och den niostegade automatlådan som hjälper till ytterligare. 

Elmotorn levererar 48 volt, vilket behövs för elkompressorn. Den "laddar" luft parallellt med avgasturbon skjuter blixtsnabbt in mer luft i cylindrarna, vilket i sin tur leder till mer jobb för turbon. Summa summarum: mer kraft. 

Hur är den att köra? Det här är en duktigt rask bil oavsett väglag. Drivningen sker normalt via bakhjulen, men om de förlorar fäste kopplas även framhjulen in.

Att helt koppla bort framhjulsdriften som på AMG E 63 S går dock inte att göra här, så detta är en klart sämre driftingleksak. I övrigt går det att spåra mycket av bilens beteende till E-klass, det vill säga att den är mer trygg och stabil på vägen än skojig. Styrningen har bra resporns, men dryper inte direkt av känsla. Speciellt inte då vår testbil rullade på vinterdäck och underlaget var slaskigt. 

Att Mercedes-AMG CLS 53 har ett enda stort turboaggreget istället för två mindre borde betyda att den lider av turbolag – men det är precis detta som elkompressorn råder bot på, den fungerar nämligen som en "förladdare" på de varvtal där turbon inte hunnit få upp tillräckligt med fart. 

I praktiken märker man inget av det intrikata samarbetet mellan de två aggregaten, motorn har väldigt bra respons och känns därför kraftfull och trevlig.

Om man ska vara kritisk är den raka sexan alldeles för tyst för att leva upp till AMG-beteckningen på bakluckan. Prestandanivån är det verkligen inget fel på, tvärtom, men en AMG-bil ska låta minst lika bra som den går. Och det är klart att det är svårt att få en rak sexa att vråla lika oborstat och högt som en V8, men vi hade ändå önskat oss lite mer pubertalt avgasbludder från denna modell. 

Nördfakta. Siffran 53 i modellbeteckningen har inget med motorns storlek att göra – längre. Tidigare stod 63 för 6,3 liter, men numera är 63:an förbehållen de AMG-bilar som har den 4,0 liter stora dubbelturbo-V8:an. De bilar som har sexcylindrig motor heter 43, och har de även 48-voltsmildhybridtekniken heter de 53. Glasklart, eller hur? 

Borde jag köpa? Mercedes-AMG CLS 53 kommer att bli ordentligt dyr när den kommer till Sverige till hösten. Något svenskt pris finns inte i nuläget, men räkna med någonstans runt 800.000 kronor. Redan från i vår kommer dock tre andra versioner av CLS: 350 d, 400 d och 450. De två förstnämnda dieslar och alla tre med fyrhjulsdrift som standard. Pris för dessa är 719.900, 759.900 respektive 694.900 kronor. Mercedes-AMG CLS 53 både smakar och kostar mycket mer än så. 

 

Mercedes-AMG CLS 53 kommer till Sverige under hösten 2018. Inte billig, men prisvärd.

Fyra runda, kromade pipor berättar att detta är en AMG-modell. E-klasslik interiör, men fläktutblåsen är specifika för CLS. AMG-ratt är standard på CLS 53.

Mercedes nya motorer bygger på ungefär samma grundprincip som BMW använt (och även Jaguar/Land Rover). Man har bestämt sig för en cylinderdiameter (83 mm), en slaglängd (92,4 mm) och gemensam cylindervolym på 0,5 liter. Det gör att fyrorna hamnar på 2,0 liter, sexorna på 3,0 liter och V8:an på 4,0 liter. Avståndet mellan cylindrarna är alltid detsamma, CC = 90 millimeter. Gemensamma komponenter sparar pengar och gör det enklare att producera motorerna i en fabrik. Pilen pekar på den elektriska kompressorn.

M256-motorn har en ISG-enhet som "vänder" elmotorn och utnyttjar den som en kraftfull generator. En vanlig 12V-generator kan inte ladda mer än motsvarande cirka 1,5 hk men en ISG-enhet har mer än den tiodubbla kapaciteten. Med en ISG-enhet går det att återvinna bromsenergin på ett mycket effektivare sätt, upp till 12,5 kW (cirka 80 procent), vilket ger bränslebesparing "på riktigt". ISG-enheten sparar sju–tolv g/km i CO2-utsläpp.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Nu blev jag riktigt sugen på en CLS!
45
5

Bilar till salu från Wayke.se