Bilprovningen provar att ha öppet på söndagar

De nya besiktningsreglerna riskerar att skapa kaos när både personbilar och A-traktorer måste besikta inom kort för att inte få körförbud. Då är det lägligt att Bilprovningen provar söndagsöppet.

Har du koll när bilen ska besiktigas så det inte blir körförbud?

Cirka 300.000 fordon riskerar att få körförbud den 20 maj till följd av att reglerna ändras. Ytterligare 300.000 fordon riskerar att få körförbud i nära anslutning till det datumet.

De bilar som riskerar körförbud är de som har besiktats tidigt i sin inställelseperiod 2017, då kan 14 månader redan ha passerat när reglerna ändras. Observera att de nya besiktningsreglerna äver gäller A-traktorer.

"Fordon med slutsiffra 3 och 4 kan få körförbud den 20 maj om den tidigare besiktningen har genomförts mer än 14 månader innan", säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på Motormännens Riksförbund.

Är du i riskzonen kan du besikta bil redan nu, trots att den är utanför sitt ordinarie intervall. 

• Här kan du kolla när ditt fordon ska besiktas

Ett kommande besiktningskaos är därför inte omöjligt och vad kan då vara bättre än att Bilprovningen testar söndagsöppet.

"Många har svårt att hinna uträtta sina ärenden under kontorstid på vardagar. Därför har det blivit alltmer vanligt att handeln har öppet även andra tider – så även besiktningsstationer", säger Bilprovningens verkställande direktör Benny Örnerfors.

Det är snart tio år sedan Bilprovningen introducerade lördagsöppet en eller ett flertal gånger i månaden. Kunderna vande sig snabbt vid den utökade tillgängligheten och snart erbjöd även några stationer utvidgade öppettider en eller flera kvällar i veckan.

Från den 6 maj har Bilprovningens station Sollentuna-Häggvik öppet måndag-fredag klockan 6-20 och lördag-söndag klockan 8-17. 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag tycker att fler stationer borde ha söndagsöppet.
10
2