Säljstart för Volkswagen Touareg – utmanar Volvo XC90

Förförsäljningen av Volkswagens stora suv Touareg har startat. 3,0 V6 TDI 4MOTION 286 hk kostar från 579.900 kronor, vilket kan jämföras med Volvo XC90 D5 AWD med 235 hk för 572.000 kronor.

Säljstart för Volkswagen Touareg – utmanar Volvo XC90
Tredje generationen av flaggskeppet Touareg.

I sommar är det premiär för en helt nyutvecklad generation av Volkswagens flaggskepp – Touareg. Den tredje generationen erbjuds med turboladdade 3-liters V6:or.

Sverigepremiären av sker i slutet av juni men förförsäljningen av en turboladdad V6:a med 286 hk och 600 Nm har redan startat. I juni släpps även en bensindriven V6:a på 340 hk (450 Nm). Vid årsskiftet kommer en prestandaversion i form av en dieseldriven, turboladdad 4,0-liters V8:a som utvecklar 421 hk (900 Nm). Det planeras även för en laddhybrid på 367 hk, men lanseringstidpunkt är ännu inte fastställd.

Touareg fortsätter på den inslagna vägen med att permanent fyrhjulsdrift (4MOTION Active Control med körlägesväljare) som standard. Denna kombineras med en 8-stegad automatväxellåda ("shift-by-wire") som effektivt kan hantera drivmoment på upp till 1.000 Nm.

Jämfört med föregångaren har den vuxit både på längden och bredden; 4.878 mm lång (+77), 1.984 mm bred (+44 mm) och 1.717 mm hög (-7 mm), inklusive takreling som är standard i Sverige. Ökningen har resulterat i att bagagevolymen utökats från 697 till 810 liter (med baksätet uppfällt).

Fyrhjulsdrift och aktiva krängningshämmare.

Trots att Touareg blivit både längre och bredare, väger den 106 kg mindre tack vare en materialmix av 48 procent aluminium och 52 procent stål.

Med nya Touareg presenterar Volkswagen sin helt digitala förarmiljö. Den digitala mätartavlans 12 tums-display och navigationssystemets 15 tums-display bildar Innovision Cockpit − ett Infotainmentsystem som nästan helt saknar knappar och reglage av traditionellt slag. Gränssnittet är nytt och har flera anpassningsmöjligheter. Innovision Cockpit är standard i Sverige.

Som standard på den svenska marknaden ingår induktiv laddningsmöjlighet för smartphones, App-Connect som stödjer MirrorLink, Apple CarPlay och Android Auto samt möjlighet att ansluta och styra infotainmentsystemet via en smartphone.

Välja bland designpaketen Modern Sport, Modern Nature eller R-Line.

Touareg lanseras med den största uppsättningen assistans-, kördynamik- och komfortsystem som någonsin integrerats i en Volkswagen, bland nyheterna finns:

• Night Vision (tillval) − Längre siktsträcka än vad halvljuset når genom att visa värmebilder. Systemet varnar om det finns risk för kollision. Om bilen utrustas med LED-matrix skickas även ljussignaler för att varna fotgängaren.
• Cross Traffic Assist (standard) − Reagerar och varnar för korsande trafik.
• Roadwork Lane Assist (standard) − Halvautomatisk styrning och filhållning i acceleration och bromsning upp till 60 km/h.
• Aktiv fyrhjulsstyrning (tillval) – Beroende på den aktuella körsituationen, kan alla fyra hjulen på bilen vrida sig samtidigt. Vid höga hastigheter och dynamisk körning förbättras styrresponsen.
• IQ.Light (tillval) − Tillsammans med en kamera och navigationssystemet lyser LED-Matrix upp vägen. Statiskt kurvljus, allvädersbelysning, dynamiskt kurvljus, dynamiskt helljus med partiell avskärmning av medtrafikanter, korsningsljus, motorvägsljus och stadsljus. 

Fakta och pris

Blandad körning: 6,9 l/100km (EU:s standardtestvärden för jämförelseändamål, kan skilja sig från faktiska körresultat)
CO2-utsläpp: 182 g/km (EU:s standardtestvärden, se ovan)
Toppfart: 235 km/h
Acceleration 0-100 km/h: 6,1 s
Miljöklass: EURO 6 AG
Pris: från 579.900 kr
Fordonsskatt: 4.805 kr

Den digitala instrumenteringen "Innovision Cockpit" är den största i sitt slag i SUV-klassen.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag skulle välja Touareg före Volvo XC90.
150
67