Aktuellt nu: Tio bästa tipsen vid sommardäcksbytet

1 april markerar slutet på vinterdäcklagen. Under vinterns fyra månader, december–mars, måste vi i Sverige använda vinterdäck, när det råder vinterväglag. Dubbdäcken måste bytas senast...
Annons

1 april markerar slutet på vinterdäcklagen. Under vinterns fyra månader, december–mars, måste vi i Sverige använda vinterdäck, när det råder vinterväglag. Dubbdäcken måste bytas senast 15 april.

Tänk framför allt på säkerheten när ni byter hjul – är man inte helt säker på vad som behövs är det bäst att låta en yrkeskunnig person utföra jobbet.

Aktuellt nu: Tio bästa tipsen vid sommardäcksbytet
Visst kan du byta hjul själv, med rätt utrustning. Men var noga med säkerheten, stå helst på ett plant betonggolv. Om man använder en pallbock, som på bilden, går det att öka kraften i fälgkorset och även hjälpa till med foten. Smörj in fälgbultarna med lite fett, så rostar de inte fast.

1) Välj trygga sommardäck som presterar bäst. Läs de däcktester som finns här hos auto motor & sport och i andra biltidningar. Leta efter de egenskaper som du tycker är viktigast och gör ett klokt val.

2) Var inte dumsnål. I normalstora dimensioner skiljer det inte mer än kanske 500 kronor mellan en testvinnare och ett ”halvbra” däck. Investera i säkerhet och kör tryggt.

3) Lita på din däckhandlare. Där finns fackkunskapen och den långa erfarenheten.

4) Lita inte riktigt alltid på din däckhandlare. Jämför priserna och titta efter datummärkning. Låt dig inte ”luras” att välja något annat än det du bestämt dig för. Risken är då att du köper de däck som däckhandlaren tjänar mest på.

5) Kontrollera mönsterdjup och slitage, ifall det är begagnade däck. Den lagliga gränsen för sommardäck går vid 1,6 millimeter men du bör byta redan vid tre–fyra millimeter för att inte tappa allt för mycket av de våtegenskaper som är så viktiga. Risken för vattenplaning ökar med litet slitagedjup.

6) Kontrollera däcktrycket, både vid montering och sedan regelbundet – gärna en gång i månaden. Flest nackdelar har man vid för lågt däcktryck, vilket tyvärr inte är alls ovanligt i trafiken. Bilens egenskaper försämras och däcket rullar tyngre med för lågt däcktryck. Men för högt däcktryck är inte heller bra – följ biltillverkarens rekommendationer.

Aktuellt nu: Tio bästa tipsen vid sommardäcksbytet
Märk upp hjulens position och rotera fram/bak nästa gång du skiftar hjul. En sån här ventilhatt underlättar, kostar 29 kr/fyra stycken hos Jula. Klicka på bilden för att läsa mer.

7) Tänk på säkerheten när du skiftar hjul. Om du inte är helt övertygad om rätt metod för hjulbyte så lämna det jobbet till en yrkesperson (klicka på länken för att lära dig mer om hjulbyte).

8) Däck försämras inte nämnvärt av ålder. Men moderna däck har som regel mycket bättre egenskaper än däck som är fyra–fem år gamla. Utvecklingen går snabbt, välj de senaste däckmodellerna och byt alla fyra däcken samtidigt. Slit däcken jämnt genom att rotera position fram/bak. Märk upp däcken, till exempel med en ventilhatt som Jula.se säljer (klicka på länken för att hoppa dit)

9) Datum att komma ihåg: du måste ha vinterdäck under de fyra vintermånaderna december–mars (1 december till 31 mars) om det råder vinterväglag, dubbdäck får användas mellan 1 oktober till 15 april. När är det ”vinterväglag”? Det avgör polis på plats – inte du.

10) Det finns tyvärr ingen ”sommardäcklag”, vilket borde vara lika naturligt som vinterdäcklag. En del frestas därför att fortsätta köra på sina dubbfria friktionsdäck även under sommaren, vilket ger sämre vägegenskaper. Framför allt är bromsförmågan i vått betydligt sämre med nordiska friktionsdäck, jämfört med bra sommardäck – i värsta fall kan bromssträckan förlängas med 50–100 procent.

Annons
Annons
Rulla till toppen