Volvo V90 Cross Country mot Land Rover Discovery Sport: Väljer du kombi eller suv?

I en duell mellan kombi och suv är kombin nästan bättre på allt. Ändå väljer många hellre kombin. Varför är det så?

Vilken skulle du välja Land Rover Discovery Sport eller Volvo V90 Cross Country? Bild: Carfection

Frågan huruvida suvarna blir kombins död har debatterats flitigt de senaste åren. Kanske inte i det förlovade kombilandet Sverige, men desto mer i den stora världen utanför. Hur det än är fortsätter biltillverkarna att ösa ut suvar, av den enkla anledningen att kunderna älskar dem.

De flesta motorjournalister med testresultat i ryggen (i auto motor & sport nr 7-2016 ställde vi exempelvis suv mot kombi, kombimodellerna vann i samtliga dueller), är överens om att kombin på det hela taget är det bättre valet av de två. Generellt är suvarna otillräckliga vid seriös offroadkörning, hopplösa på racebanan och lastutrymmet kan inte heller mäta sig med kombin. 

Gänget på Carfection tröttnade på att folk hellre väljer suv framför kombi, varför de tog en klassisk suv, Land Rover Discovery Sport och ställde den mot en kombi, dock den något tuffare och bruksigare varianten, Volvo V90 Cross Country för att en gång för alla, på ett vuxet och seriöst sätt, redan ut saken.

I filmen ser vi Carfection köra båda bilarna, och i stället för att ta den enkla väga och göra ner suven, försöker de sätta sig in i en vanlig konsuments vardagsliv och behov för att försöka se fördelarna.

Resultatet är föga förvånande att V90 snyggare och roligare att köra. Suven är dock lättare att köra, mer robust och biltypen är mer populär.

Carfection summerar testet med att de flesta inte behöver en suv för framkomlighetens skull, och att det gör kombin till det bättre valet. Men även om man inte behöver en suv, så vill de flesta ha en bil som ser tuff ut, därför väljer många hellre suven. 

Hur ställer du dig i frågan suv eller kombi?

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag skulle välja kombin (gasa). Jag skulle välja suven (bromsa).
77
37

Bilar till salu från Wayke.se