178.700 bilar måste besiktas i maj för att undvika körförbud

När de nya reglerna börjar gälla den 20 maj upphör slutsiffran i registreringsnumret att styra när det är dags för besiktning. Kolla här när du ska besikta så du inte får körförbud.

Har du koll på när du ska besikta nästa gång?

Enligt Transportstyrelsen är bara 127.500 bilar av de 306.335 som riskerar körförbud i maj besiktade.

De nya besiktningsreglerna gör att vissa fordon får ett nytt datum för nästa besiktning, ett datum som ligger närmare i tid än nuvarande regler som grundar sig på registreringsnumrets slutsiffra.

"Att vara sent ute med besiktningen den här gången kan få konsekvenser eftersom det är ovanligt många fordon som ska in samtidigt", säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen.

Den 20 maj införs också krav på kontrollbesiktning för landets drygt 16.000 A-traktorer. Än så länge har bara drygt 1.300 av dessa besiktats.

www.transportstyrelsen.se har du kontrollera vilket besiktningsdatum som gäller för ditt fordon. 

När de nya besiktningsreglerna börjar gälla ska personbilar och lastbilar som inte överstiger 3.500 kg i totalvikt kontrollbesiktas:

• Första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången
• Andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes
• Därefter senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes.
• A-traktorer ska besiktas senast 24 månader efter den månad då den föregående godkända kontrollbesiktningen utfördes. För att en kontrollbesiktning ska vara giltig ska den vara gjord under de senaste 24 månaderna innan reglerna träder i kraft.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
8
3