Vägrar lämna ut bilägares adresser till kritiserat företag

Svensk Fordonsgaranti säljer en hårt kritiserad fordonsgaranti. Transportstyrelsen vägrar nu att sälja adressuppgifter om bilägare.
Annons

Vi har tidigare skrivit om företaget Svensk Fordonsgaranti som säljer en ”förlängd fordonsgaranti” för mellan 2.000 och 3.000 kronor per år, när bilens fabriksgaranti har gått ut.

Motormännen skrev att upplägget mer liknade en försäkring än en garanti, vilket är problematiskt eftersom Svensk Fordonsgaranti saknar tillstånd från Finansinspektionen att agera i försäkringsbranschen.

”Den som nappar på erbjudandet riskerar att bli helt utan ersättning”, skrev Motormännen.

De flesta bilägare har dock redan en maskinskadeförsäkring som gäller tills fordonet är åtta–tio år eller högst 10.000–12.000 mil.

Konsumentverket uppger nu att Svensk Fordonsgaranti har blivit anmält över 700 gånger på bara ett år, vilket har fått Transportstyrelsen att fatta ett ovanligt beslut. För andra gången någonsin vägrar Transportstyrelsen att sälja adressuppgifter om bilägare, eftersom man anser att företagets reklamutskick inte uppfyller kraven.

”Reklamen de skickar ut kanske inte är riktigt medgörlig med den lagstiftning som vi har, och erbjuder då reklam för försäkringar som inte vi kan stå bakom”, det säger Susann Landström, tillförordnad sektionschef på Transportstyrelsen.

Svensk Fordonsgarantis vd uppger för Sveriges Radio att Transportstyrelsens beslut är felaktigt samt att det innebär ett stopp för verksamheten. Han ska träffa en advokat för att rådgöra om vad man ska för göra för att få Transportstyrelsen att ändra sig. 

Annons
Annons
Rulla till toppen