Tips: Detta ska du kontrollera när du köper bil

Står du i begrepp att köpa bil finns det några saker du ska tänka på och kolla upp extra noga. Tipsen kommer både från de erfarna bilköparna på auto motor & sports redaktion och Motormännen.

Kolla bilen noga innan du slår till. Foto: Bigstockphoto

Köpa privat eller från större bilhandlare

"Om du köper begagnad bil från en seriös bilförsäljare får du i regel garanti på köpet, dessutom gäller Konsumentköplagens reklamationsrätt. Bilar som säljs av privatpersoner har lite lägre priser, men det kan vara mer riskabelt att själv säkerställa bilens skick eller ta reda på ifall den har några skulder", säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Motormännen.

Budget

• Många nya bilar tappar upp till hälften av sitt värde de tre första åren, titta därför på bilar som har några år på nacken. Gör en budget med alla bilkostnader (bränsle, skatt, försäkring, parkering) så ser du vad bilen får kosta. Kom ihåg att ha en buffert för service och reparationer.

"Kolla upp priser för service och försäkring så att dessa inte kommer som en chock. Inköpet är ju bara EN del. Skatt är inte heller oviktigt, men gäller mest stora dieslar", säger Joakim Dyredand.

Provkör

• Provkör många olika bilar, och provkör gärna mer än ett exemplar för att lära känna en bilmodell. Våga fråga och ha inte bråttom.

När du har hittat en intressant bil

"Undersök om bilmodellen har några särskilda modellrelaterade fel eller om något slits ovanligt fort på modellen, och räkna i så fall med kostnaden för detta i ägandet", säger Andrew Petrykowski, auto motor & sport begagnatredaktör. 

• Skaffa dig en uppfattning om det allmänna skicket på bilen. En bra begagnad bil ska inte bara se fin ut utan också vara stabil på vägen och kännas smidig.

• Lyssna på hur motorn låter. Det ska inte finnas några onormala ljud eller vibrationer, motorn ska svara jämnt vid gaspådrag, och en bil ska aldrig läcka olja.

• Hur tar bromsarna? Bilen ska inte dra snett eller skaka vid inbromsning.

• Interiör och exteriör. Titta efter bucklor och skador längs karossen. Syna även inred­ningen. En hel och ren bil utan obehagliga dofter bevarar sitt värde bäst.

• Rost? Kolla alltid skärm- och dörrkanter och ställen som är utsatta för smuts och saltangrepp. Väldigt få skador täcks av rostskyddsgarantin, som i princip är värdelös.

• Kontrollera att all elektronik fungerar som den ska. Repara­tioner av AC, elhissar, elspeglar och ljudanläggning kan kosta många tusenlappar.

• Däcken. Du kan spara många tusenlappar om både sommar- och vinterhjul är i bra skick. Mönsterdjupet för sommardäck bör vara minst 3 millimeter.

Service, besiktning, import och ägare

"En nit jag inte gör om är att köpa en gammal Cittra med tveksam servicehistorik och hydraulfjädring...", säger Andrew Petrykowski, auto motor & sport begagnatredaktör. 

• Kontrollera service- och besiktningshis­torik för att se att bilen har skötts på rätt sätt. Luckor i serviceboken sänker en bils värde men ger sam­tidigt prutmån.

 • Kolla att säljaren verkligen äger bilen. En hel del uppgifter om ägare och bilens tekniska data finns hos Transportstyrelsen.

• Är den importerad? 

"Kolla så bilen har skötts väl. Regelbunden service. Oljebyten. Kolla servicebok och stämplar. Kolla så att bilen inte har några skulder, obetalda böter, olösta krediter... Dessa kan nämligen bilen ärva", säger Julia Brzezinska, auto motor & sport. 

 

Försäkring

• Vissa bilar är dyrare att försäkra, här gäller generellt regeln att ju starkare motor en bil har desto högre blir din premie. Premien har också att göra med försäkring­ens omfattning.

• Trafikförsäkring. För en bil i trafik är det lag på att ha tra­fikförsäkring, men den täcker enbart skador som du orsakar andra.

• Halvförsäkring. I en halvförsäk­ring ingår bland annat glas, brand och stöld. Det räcker ofta för lite äldre bilar.

• Helförsäkring. Om du köper en nyare bil med få mil och där fabriksgarantierna har gått ut, rekommenderas en helförsäkring som innehåller det mesta för att du ska känna dig trygg.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag går i bilköpartankar.
12
10