Är Vladimir Putins nya limousine Kortezh snyggare än Donald Trumps ”The Beast”?

Är Vladimir Putins nya limousine Kortezh snyggare än Donald Trumps ”The Beast”?
Ganska "normalt" säkerhetsglas på Kortezh, inte 130 millimeter tjockt som hos "The Beast"

När Vladimir Putin svor presidenteden i måndags var det fullt pådrag i Moskva. Och vi kunde även se Putin kliva in i sin nya superlimousine Kortezh.

Några tekniska fakta om Kortezh – eller Aurus som den förmodligen får heta – fick dock inte, trots att det var premiärtur i officiella sammanhang. Det har ryktats om tekniskt bistånd från Porsche och Bosch under utvecklingen av Kortezh-modellerna och att den nya superlimousinen Aurus skulle få en unik 6,6-liters V12-motor. Men det sägs att just det här exemplaret har en modifierad version av Porsches V8-motor som med turbohjälp ger någonstans i närheten av 600 hk och 880 Nm.

Den specialgrupp inom säkerhetspolisen (Federalnaya Sluzhba Okhrany, FSO) som står för Vladimir Putins personbeskydd och transporter sägs ha fått en första leverans av 14 Kortezh Aurus-limousiner. Hur säkerhetsnivån ser ut hos Kortezh vet vi inte men när bakdörren öppnas i filmen nedan ser man tydligt att glas och dörrtjocklek är av den typen som brukar finnas hos säkerhetsbilar. 

President Donald Trumps limousine, även kallad "The Beast" är en unik Cadillac-modell baserad på ett GMC pickupchassi. Som vi ser på hjulen är tyngden på fordonet mycket högt på grund av bepansringen, någonstans kring sju–nio ton. Sidoglasen har en tjocklek på 130 millimeter. Donald Trump har beställt en ny, egenhändigt specificerad version av The Beast och den lär också vara nära premiärvisning.

Till skillnad från The Beast ska Kortezh serietillverkas. Något pris har inte offentliggjorts ännu och även om marknaden för den här typen av bilar inte är jättestor så finns det nog tillräckligt många kunder för att hålla igång en mindre produktion. Vilken skulle du välja – Kortezh eller The Beast?

Foto: Sergei Savostyanov\TASS via Getty Images.

Foto: Sergei Savostyanov\TASS via Getty Images.

Foto: Sergei Guneyev\TASS via Getty Images.

Foto: Alexei Filippov\TASS via Getty Images.

Foto: Kevin Dietsch - Pool/Getty Images.

Foto: Mike Coppola/Getty Images.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker att Putins nya limousine är snyggast av de två.
99
13