Man gripen med många stulna rattar i bilen – så här skyddar du dig

Bildelsstjuvarna jobbar för högtryck. Polisen råder bilägare att vara vaksamma. "Var uppmärksam om rörelsedetektorn till belysningen vid parkeringen går igång på natten."

Exklusiva rattar är mycket stöldbegärliga. Ett rattlås hjälper förstås inte mycket för den här typen av stölder... Foto: Bigstock

Ett 40-tal bildelsstölder rapporterades bara i Stockholms län under helgen som gick. Sedan mars sitter fem personer i Stockholms län häktade för grovt häleri av bildelar.  

Polisen i Haninge, utanför Stockholm, grep på söndagkvällen en man vid en fordonskontroll, då man upptäckt ett stort antal bilrattar från ett exklusivt bilmärke i mannens bil. Bilen var dessutom stulen.

Mannen är nu anhållen misstänkt för bland annat grovt häleri. 

"Brotten sker ofta vid mörker och intill husknuten och tjuvarna jobbar nästan uteslutande i par", säger Jeanette Lisjak, gruppchef vid gränspolisens gränsöverskridande stöldbrottslighet i Stockholm.

Polisens råd till bilägare

• Kontrollera att larmet till bilen verkligen har ett ljudande larm. Många tror det, men så är inte fallet.

• Var uppmärksam om rörelsedetektorn till belysningen vid parkeringen går igång på natten.

• Parkera bilen på ett upplyst ställe eller i garage.

• Förvara bilnycklar på ett säkert ställe, lägg dem inte alldeles intill ytterdörren.

• Har du en så kallad key-less bil, förvara gärna nycklarna i en plåtburk. På så sätt förhindrar du att någon kan fånga upp nyckelsignalen och lura bilen att tro att nyckeln finns intill/i bilen.

• DNA-märk dina bildelar, dekaler medföljer när man köper MärkDNA. Använd dekalerna så det syns att din bil är märkt med MärkDNA.

• Lämna inte datorer, mobiltelefoner och andra värdesaker synligt i bilen. Tänk på att även en tom väska eller kartong kan locka någon att göra inbrott i din bil.

• Se till att din bilstereo har stöldskyddskod eller löstagbar front som du tar med när du lämnar bilen.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag håller alltid utkik efter tjuvar.
25
1