Audi stoppar leveranser av A6 och A7 V6 TDI – har hittat ”oegentligheter” i motorstyrningen

Problemen med manipulerad programvara verkar aldrig ta slut. Nu har Audi upptäckt nya fel och återkallar 60.000 bilar.

Audi stoppar leveranser av A6 och A7 V6 TDI – har hittat ”oegentligheter” i motorstyrningen
Det är "relativt få" svenska Audi-ägare som berörs, enligt Audi själva. Men någon siffra har vi inte, ännu.

Vid en kontroll av motorstyrningen till V6 3,0 TDI upptäckte Audis tekniker "oegentligheter", som vd Rupert Stadler valde att formulera det. I tisdags valde Audi att stoppa leveranserna av A6 och A7 Sportback med dessa dieselmotorer.

Enligt Audichefen Rupert Stadler samarbetar man till fullo med den tyska transportmyndigheten KBA och ska snart hitta en lösning för att uppgradera motorstyrningen. Enligt tyska mediakällor kan det handla om 60.000 fordon som behöver återkallas för att få ny programvara till motorstyrningen.

Audi har flera versioner av 3,0 V6 TDI men den modell som berörs är generation 2 EU6-motor med 272 hk (200 kW). De här motorerna har använts i den så kallade C7-generationen, återkallelsen ska alltså inte gälla nya generationerna A6 och A7 Sportback som presenterades nyligen (som ger 286 hk).

När Volkswagens "dieselgate" briserade på hösten 2015 drogs även Audi in, eftersom många modeller använde liknande varianter av den fyrcylindriga dieselmotorn. Samma höst riktades också misstankar mot Audis 3,0 V6 TDI och i slutet på november 2015 erkände Audi att det funnits ett "fuskläge" även i V6-motorerna.

Under sommaren 2017 riktades nya misstankar mot Audis V6-dieslar som uppfyllde Euro 6-avgasnormen. I början på 2018 stod det klart att det fortfarande fanns kvar mjukvara i styrprogrammet som kunde påverka avgasreningen, beroende på hur bilen kördes. Tyska trafikmyndigheten KBA krävde då en obligatorisk återkallelse av de modellerna A4, A5, A6, A7 och A8 samt suvmodellerna Q5 och Q7. Totalt berördes 850.000 fordon. Det skulle i så fall innebära att tisdagens besked från Audi höjer den siffran till över 900.000 bilar.

Tyska åklagare har under flera tillfällen gjort razzior hos Audi-anställda och letat bevis för avgasfusk. Hittills är det 18 anställda och tidigare anställda som är misstänkta för delaktighet i den manipulerade motorstyrningen. Syftet med avgasfusket var främst att minska förbrukningen av AdBlue, på bekostnad av högre utsläpp av NOx.

Vid aktieägarmötet sa Rupert Stadler att man samarbetar nära med KBA och att några ingenjörer gjort "allvarliga misstag", dock utan med avsikten att skapa ny otillåten programvara. Det kan tolkas som att ingenjörerna kopierat hela eller delar av motorstyrningen till de motorer som nu berörs – förmodligen utan kännedom om att man då också förde vidare det gamla avgasfusket.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Nu tror jag att vi hört det sista om avgasfusk hos Audis V6-dieslar.
16
20

Bilar till salu från Wayke.se