Wolfgang Porsches födelsedag – 75 år – men det har inte varit en dans på rosor…

Wolfgang Porsches födelsedag – 75 år – men det har inte varit en dans på rosor…
Wolfgang Porsche har suttit i styrelsen i 40 år, och idag fyller han 75 år. Grattis!

När Wolfgang Porsche var sju år gammal blev han tillsagd att han var allt för liten för att gå på sin farfars 75-årsmottagning. Ferdinand Porsche var Tysklands mest framgångsrike person inom bilindustrin och tack vare sin son, Ferry Porsche, hade man startat en egen produktion av sportbilar. Framtiden såg äntligen ljus ut igen, efter andra världskrigets slut.

Tyvärr blev det inte fler tillfällen för Wolfgang att fira sin farfar. Ferdinand Porsche dog i sviterna av en stroke, fyra månader senare i januari 1951. Sonen Ferry fick driva företaget vidare på egen hand men snart nog skulle nästa generation av familjen Porsche/Piëch komma in i företaget och bidra, på ett högst påtagligt sätt.

Idag har Wolfgang Porsche uppnått samma ålder, 75 år, och vi kan ju anta att siffran har en speciell betydelse. Efter grundskolan gick Wolfgang i lära hos bilplåtslagare och fortsatte sedan en universitetsutbildning som ekonom. Efter en kort karriär hos Daimler-Benz blev han invald i Porsches styrelse 1978. Det innebär att Wolfgang inte bara fyller 75 år utan också kan fira en enastående period på 40 år som styrelsemedlem i Porsche.

Tittar vi tillbaka 40 år innebär det att Wolfgang Porsche haft en påverkan i alla viktiga beslut i företagets historia. Han har suttit med och bestämt vilka modeller som ska byggas och till exempel gjort det möjligt för Porsche att tillverka suvmodeller – något som vore helt otänkbart för 20 år sedan. Idag vet vi att Cayenne och Macan står för långt över 50 procent av Porsches försäljning – vilket också är en förklaring till företagets framgångar.

Efter Ferry Porsches död 1998 blev Wolfgang utsedd till att vara familjens talesperson. Wolfgang blev även styrelsemedlem i Volkswagen AG (2008) och Audi AG (2012).

I filmen nedan på sidan får vi se Wolfgang Porsche berätta om sina fem favoriter bland Porsches modeller. Wolfgang Porsche har en egen liten samling av exklusiva modeller som han samlat ihop genom åren och det sägs att han kör dessa bilar regelbundet.

I filmen berättar Wolfgang Porsche att hans bror, designern "Butzi" Porsche, ritade 911:an och inte ville att bilen skulle ha några "gimmicks". Form genom funktion var det viktigaste och det har präglat 911:ans utveckling sedan dess.

 

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Det är bra med långsiktigt ägande och familjer som tar hand om företagandet!
54
1