Bilindustrin överger bilsalongerna – många avhopp från Paris och Detroit

Du som gillar bilsalongerna får passa på, snart kan de vara ett minne blott. Bra eller dåligt?

Bilindustrin överger bilsalongerna – många avhopp från Paris och Detroit
Bilsalongen i Genève är en av de trevligare, med "små" mått och placering strax intill flygplatsen. Men prisnivån i Schweiz är hög…

Volkswagen har meddelat att de inte tänker delta på höstsalongen i Paris. Det blir ett allvarligt avbräck för Parissalongen när Europas största biltillverkare väljer att avstå.

Parissalongen har förlorat flera utställare. Tidigare har Ford, Nissan och Infiniti meddelat att de inte kommer till Paris i höst. Volvo Cars deltar bara på tre bilsalonger om året och de man valt har varit Genève, Kina och Los Angeles. Senaste Parissalongen, 2016, minskade publiken med 14 procent jämfört med föregående salong.

Detroitsalongen i januari ser också ut att bli en urvattnad historia. Varken Audi, BMW eller Mercedes kommer till Detroit nästa år. Förra året skiftade Volvo från Detroit till Los Angeles och deltar alltså inte heller.

Trenden med allt färre utställare inleddes 2008-2009, när bank- och finanskrisen tvingade många biltillverkare att skära ner på utgifterna. Kanske var det då man insåg att bilsalongerna inte har samma betydelse längre. Kommunikationsvägarna till konsumenterna har förändrats och det framstår som allt mera meningslöst att bygga enorma skrytbyggen på bilsalongerna.

Nyhetskänslan med premiärvisningar på bilsalongerna har till stora delar försvunnit, då de flesta modeller visats i förväg på nätet. Kostnaden för att delta på någon av de större bilsalongerna, med en hyggligt stor monter, handlar om minst tvåsiffriga miljonbelopp i kronor. De pengarna går att använda på andra sätt, till exempel vid egna event där man inte behöver konkurrera om uppmärksamheten.

Till gruppen "The Big Five" räknades förr om åren Genève, Frankfurt, Paris, Detroit och Tokyo. Att missa någon av dessa stora bilsalonger var tidigare helt otänkbart för bilindustrin. Inte så längre. Tiderna förändras.

Stockholms Bilsalong var Sveriges viktigaste mötesplats för bilindustrin, men 2006 blev det stora avhopp och den planerade Stockholms Bilsalong 2009 tvingades ställa in. Försöken att få liv i Stockholms Bilsalong igen var förgäves.

Vad tycker ni läsare? Är det bra eller dåligt att bilsalongernas betydelse minskar? Kommer du att sakna någon av bilshowerna?

 

Parissalongen är stor och består av flera sammanhängande, stora mässhallar. Inte riktigt lika stort som Frankfurt, men nästan. Bra skor rekommenderas.

Har bilsalonger blivit otidsenliga dinosaurier? För stora, för dyra, för tidskrävande?

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag gillar bilsalonger!
73
12